Στις ΗΠΑ πρόκειται να γίνει η δεύτερη εκτέλεση θανατοποινίτη για το 2023 και συγκεκριμένα του πρώην 65χρονου αστυνομικού Ρόμπερτ Φράτα, ο οποίος είχε πληρώσει για να δολοφονηθεί η εν διαστάσει συζύγου του, καθώς διεκδικούσε την επιμέλεια των παιδιών τους.

Έτσι, εάν δεν υπάρξει ανατροπή της τελευταίας στιγμής, στον θανατοποινίτη θα χορηγηθεί θανατηφόρα ένεση το βράδυ της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδος) στις φυλακές του Χάντσβιλ, στο Τέξας.

Πιο αναλυτικά, ο Ρόμπερτ Φράτα συνελήφθη μετά τη δολοφονία της συζύγου του, το 1994. Η Φάρα Φράτα εκτελέστηκε εν ψυχρώ από πληρωμένο δολοφόνο στο γκαράζ του σπιτιού της, σε προάστιο του Χιούστον. Ήταν μόλις 33 ετών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τη στιγμή της δολοφονίας, ο Ρόμπερτ Φράτα είχε πάει με τα τρία παιδιά τους στην εκκλησία. Το ζευγάρι βρισκόταν σε διαδικασία έκδοσης διαζυγίου και σε αντιπαράθεση για την επιμέλεια των παιδιών.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Ρόμπερτ Φράτα «είχε ζητήσει από φίλους και γνωστούς να σκοτώσουν τη σύζυγό του ή να του συστήσουν κάποιον που θα το έκανε», αναφέρουν μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Τελικά, μέσω γνωστού, φέρεται να ήρθε σε επαφή με κάποιον που ανέλαβε να σκοτώσει τη σύζυγό του. Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι ο Ρόμπερτ Φράτα πλήρωσε περίπου 1.000 δολάρια για το συμβόλαιο θανάτου.

Ο ίδιος δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενοχή του, ενώ κατηγόρησε τον πεθερό του ότι τον παγίδευσε για να τον ενοχοποιήσει.

Ο Φράτα καταδικάστηκε το 1996 σε θάνατο, αλλά η θανατική ποινή ακυρώθηκε το 2007. Η εσχάτη των ποινών του επιβλήθηκε όμως εκ νέου το 2009.

Ενόψει της εκτέλεσής του, οι δικηγόροι του Φράτα προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας επανεξέταση της υπόθεσης.

Πηγή: newsbeast.gr