Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ εξέφρασε λύπη σήμερα για την «απουσία ηθικής ηγεσίας» στις ΗΠΑ όπου ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από ασφυξία ενώ κρατείτο από λευκό αστυνομικό, προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη «προκάλεσε ένα ολοφάνερο κύμα συγκίνησης, αυθόρμητες εκφράσεις αλληλεγγύης κατά του δηλητηρίου του ρατσισμού», δήλωσε ο Βαράντκαρ ενώπιον της κάτω βουλής του ιρλανδικού κοινοβουλίου.

«Είδαμε επίσης μια πραγματική αποστροφή» απέναντι στις σκληρές μερικές φορές αντιδράσεις «προς ειρηνικούς διαδηλωτές και δημοσιογράφους», πρόσθεσε αναφερόμενος στις ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που ξέσπασαν σε αμερικανικές πόλεις.

«Και βρεθήκαμε ενώπιον μιας απουσίας ηθικής ηγεσίας ή κάποιας έκφρασης κατανόησης, παρηγοριάς ή συμφιλίωσης», δήλωσε με λύπη. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «ορθώς η αδικία προκαλεί θυμό». Συνέκρινε τον ρατσισμό με έναν ιό που μεταδίδεται σε νεαρή ηλικία και υποδαυλίζεται από τις προκαταλήψεις που υποστηρίζουν τα συστήματα.

Πηγή: newsbeast.gr