Προς τις ΗΠΑ κατευθύνεται ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο μεταφέρει ιατρικές προμήθειες και προστατευτικό εξοπλισμό, με στόχο να δοθεί βοήθεια στον σύμμαχο της Άγκυρας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, στη μάχη που δίνει η Ουάσινγκτον κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι ΗΠΑ, που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την Covid-19 και κρουσμάτων του φονικού ιού παγκοσμίως, χαιρέτισαν ως «γενναιόδωρη δωρεά» τις 500.000 χειρουργικές μάσκες, 4.000 στολές, απολυμαντικά, ειδικά γυαλιά και προστατευτικές ασπίδες προσώπου.

«Αισθανόμαστε υπερήφανοι, ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα παραδώσει ιατρικές προμήθειες στις ΗΠΑ έπειτα από αίτημα του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ για να στηρίξουμε την μάχη της Αμερικής κατά το κορονοϊού», ανέφερε το Τουρκικό Διευθυντήριο Επικοινωνιών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η βοήθεια αυτή φτάνει σε μια κρίσιμη περίοδο στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν πληγεί από διαφωνίες για τις κυρώσεις επί του Ιράν, την πολιτική στη Συρία και την απόκτηση από την Τουρκία ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων.

«Όπως υποδηλώνει αυτή η δωρεά, οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας είναι ισχυρές και (η Άγκυρα) είναι μια από τις σημαντικότερες συμμάχους μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη γειτονική χώρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ.

Η Άγκυρα έχει ήδη αποστείλει ιατρικές προμήθειες σε 55 χώρες περιλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, του Ιράν, της Κίνας και άλλων στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Αφρική. Τον περασμένο μήνα έστειλε 500.000 τεστ κιτ για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ.

Επίσης, έχει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως, αλλά οι Αρχές ανακοίνωσαν τάσεις μείωσης στα νέα κρούσματα και στους νεκρούς από Covid-19.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας, η χώρα έχει καταγράψει 112.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, από τα οποία 2.900 κατέληξαν.

Πηγή: newsbeast.gr