Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να έχει αποφασίσει την προσωρινή αναστολή των κλινικών δοκιμών με υδροξυχλωροκίνη κατά του κορονοϊού, η Βραζιλία όμως δεν φαίνεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε χθες (25.05) ότι συνεχίζει να συνιστά τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία του νέου κορονοϊού. «Παραμένουμε πολύ ήρεμοι και γαλήνιοι και δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση των συστάσεων που έγιναν» διαβεβαίωσε η Μάιρα Πινιέιρου, στέλεχος του υπουργείου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μπραζίλια.

Έπειτα από την έντονη πίεση που άσκησε ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έγγραφο το οποίο συνιστούσε τη χρήση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης σε ήπιες περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, παρά την έλλειψη πειστικών τεκμηρίων για την αποτελεσματικότητα τους μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Η Βραζιλία έχει 23.473 θανάτους από τον κορονοϊό και 374.878 κρούσματα μόλυνσης, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό και είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική. Βρίσκεται επίσης στη δεύτερη θέση στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Η απόφαση πυροδότησε θύελλα επικρίσεων από πλευράς της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει «προσωρινά» τις κλινικές δοκιμές με την υδροξυχλωροκίνη που γίνονταν σε συνεργασία με εταίρους του σε διάφορες χώρες, για προληπτικούς λόγους.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Σάββατο, μετά τη δημοσίευση μελέτης την Παρασκευή στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», στην οποία χαρακτηρίζεται αναποτελεσματική, αν όχι βλαπτική, η καταφυγή στη χλωροκίνη και παράγωγά της, όπως είναι η υδροξυχλωροκίνη, εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Πηγή: newsbeast.gr