Η Τουρκία θα χαλαρώσει τους ισχύοντες περιορισμούς για 14ήμερη καραντίνα για τους πολίτες της που φθάνουν στο τουρκικό έδαφος από το εξωτερικό καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τη σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί εξαιτίας του κορονοϊού, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ οι Τούρκοι πολίτες που έφθαναν στην χώρα από το εξωτερικό υποχρεούνταν να τεθούν σε 14ήμερη καραντίνα σε φοιτητικούς κοιτώνες, όπου παρακολουθούνταν για πιθανά ύποπτα συμπτώματα της νόσου COVID-19.

Όσοι θα φθάνουν πλέον στη χώρα με προγραμματισμένες πτήσεις θα περνούν από ιατρικό έλεγχο και θα παρακολουθούνται για 14 ημέρες στα σπίτια τους.

Αύριο η απόφαση για το άνοιγμα των Τζαμιών

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σοζτζού», αύριο, Πέμπτη, θα αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα ανοίξουν τα μουσουλμανικά τεμένη στην Τουρκία που παραμένουν κλειστά από τις 16 Μαρτίου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ερντογάν, η ημερομηνία επαναλειτουργίας των τζαμιών θα είναι η 29η Μαΐου, ημέρα Παρασκευή, ημερομηνία που συμπίπτει με την ημερομηνία της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453, αλλά και ημέρα νίκης για τους Μουσουλμάνους.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του Διευθυντή της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, ο οποίος είπε ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το πώς θα γίνει η προσέλευση των πιστών εν μέσω πανδημίας, θα διευκρινιστούν αύριο, Πέμπτη, σε συνάντηση που θα λάβει χώρα με εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.

Στο δημοσίευμα της «Σοζτζού» αναφέρεται ότι, αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη δήλωση για το είδος των μέτρων που θα τηρηθούν κατά την επεναλειτουργία των τζαμιών, πιστεύεται ότι οι πιστοί που θα προσέρχονται στο τζαμί θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το δικό τους χαλί προσευχής και να έχουν προηγουμένως κάνει τη διαδικασία καθαρμού με νερό στο σπίτι τους. Επίσης υποχρεωτικά θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα.

Η προσευχή θα επιτρέπεται μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα και θα υπάρχουν απολυμαντικά στην είσοδο στο τζαμί.

Ωστόσο το πιο ενδιαφέρον σημείο του δημοσιεύματος αναφέρει ότι οι προσευχές θα γίνονται κατά προτίμηση στις αυλές των τζαμιών και όχι στο εσωτερικό.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί με την αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο, τότε είναι πιθανόν να υπάρξει κάποια απόφαση σχετικά με την Αγία Σοφία δίνοντας όμως την άδεια στους πιστούς να προσευχηθούν στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία, χωρίς να εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού.

Πηγή: newsbeast.gr