Σε ξεκάθαρη αναβάθμιση της εκπροσώπησής της στην Αθήνα προχωρά η Τουρκία καθώς αποστέλλει ως πρέσβη της στην ελληνική πρωτεύουσα τον κ. Τσαγατάι Ερτζιγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν πολύπειρο διπλωμάτη που γνωρίζει άριστα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα επιχειρήματα κάθε πλευράς όσοι λίγοι. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πρότινος υπηρετούσε ως γενικός διευθυντής Διμερούς Πολιτικής. Αεροναυτιλιακών και Συνοριακών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και ο διορισμός του έχει προβληματίσει τη διπλωματία της χώρας μας.

Κι αυτό γιατί χαρακτηρίζεται ως ένα πρόσωπο που διακατέχεται από «σκληρές θέσεις» κατά της χώρας μας και ανήκει στους θεωρητικούς της χάραξης θαλασσίων ζωνών στο πλαίσιο της υλοποίησης του επεκτατικού σχεδίου της επονομαζόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας». Είναι ο άνθρωπος που έχει χαρτογραφήσει τους τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτός, που το 2020 ανάρτησε τον γνωστό χάρτη του Υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος που δείχνει τα… «νέα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», τα οποία φτάνουν μέχρι Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη, εξαφανίζοντας το Καστελόριζο. Επίσης, παρέθεσε χάρτη με τις περιοχές για τις οποίες η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ ζητά άδεια για έρευνα και γεωτρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι συμμετείχε στην τουρκική αντιπροσωπεία κατά τον 64ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών που έλαβαν χώρα στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο (επικεφαλής εκείνης της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ο οποίος αναλαμβάνει τώρα τη θέση του εκπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στη θέση του Φεριντούν Σινιρλίογλου).

Ο Τσαγατάι Ερτζιγές εισήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών το 1988 στο Γραφείο Ελλάδας. Έγινε αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ναυτιλίας-Αεροπορίας, μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, με έδρα το Μόντρεαλ, την 1η Σεπτεμβρίου 2012, και πρέσβης στη Βηρυτό το 2015.Υπηρέτησε ως μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο το 2004 και στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα για τα προβλήματα του Αιγαίου.

Τέλος, από τον Δεκέμβριο του 2018 είναι γενικός διευθυντής Κύπρου – Ελλάδας, Ναυτιλίας – Αεροπορίας και Συνόρων.

Πηγή: newsbeast.gr