Σε ημέρα εφημερίας και με το προσωπικό του να μάχεται στην πρώτη γραμμή κατά του COVID-19 «βρήκε», σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας το Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη σημερινή ημέρα, που είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές, τις νοσηλεύτριες και τις μαίες, η διοίκηση του Νοσοκομείου αναφέρει: «Χθες δυστυχώς ανακοινώθηκε ότι τέσσερα άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού είναι θετικά στη νόσo. Ευχόμαστε, με όλη μας την καρδιά, ταχεία ανάρρωση και δεσμευόμαστε για την παροχή κάθε φροντίδας. Όλο το προσωπικό, στις δύσκολες συνθήκες, στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί, είναι παρόν και εργάζεται με την καρδιά του με αυταπάρνηση, φορώντας όπως πάντα τα προβλεπόμενα. Σήμερα, στις 7 Απριλίου, που έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, το Νοσοκομείο εφημερεύει και σε ένα χρόνο από τώρα την ίδια μέρα δεν θα λείπει κανένας, θα είμαστε όλοι εδώ».

Το Παπανικολάου συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, έχοντας αναδιατάξει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο τη λειτουργία του προκειμένου να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί επιπλέον μονάδα αιμοδοσίας και εκτός νοσοκομείου, στο Α’ ΚΑΠΗ του Δήμου Ευόσμου -Κορδελιού που παραχωρήθηκε από τον Δήμο.

Στο Νοσοκομείο λειτουργούν δύο Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, εκ των οποίων το ένα για τη γενική εφημερία και το άλλο ως Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Πανδημίας για ασθενείς που προσέρχονται ως ύποπτα κρούσματα.

Λειτουργούν ακόμη Τμήματα Ειδικής Νοσηλείας για ασθενείς που νοσούν με COVID-19 καθώς και ξεχωριστά τμήματα για ασθενείς που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα. Για κάθε ασθενή αναλογεί ξεχωριστός ατομικός ιατρικός εξοπλισμός, που «μεταφράζεται» σε πολλαπλά στηθοσκόπια, πιεσόμετρα και οξύμετρα. Λειτουργεί και ΜΕΘ Αναφοράς για ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Για να λειτουργήσουν όλα αυτά τα τμήματα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι τραυματιοφορείς, οι τεχνολόγοι, το προσωπικό καθαριότητας και το λοιπό προσωπικό εργάζονται με μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες FFP2 και FFP3, ασπίδες προσώπου, ολόσωμη φόρμα). Είναι από τα πιο σημαντικά μέτρα για την προστασία των ανθρώπων που έρχονται σε άμεση επαφή με τον ασθενή και τον χώρο στον οποίο αυτός κινείται. Σχεδόν όλα είναι μιας χρήσεως και είναι απαραίτητος μεγάλος αριθμός υλικού για να ανταποκριθεί το σύνολο του προσωπικού στις ανάγκες νοσηλείας και εξέτασης πολιτών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο τις ημέρες της εφημερίας. Στην προσπάθεια αυτή είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη στήριξη σε υλικά και σε ανθρώπινο δυναμικό από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η εθελοντική πρόθεση δωρεάς εκ μέρους εταιρειών αλλά και φυσικών προσώπων προκειμένου να στηρίξουν το νοσοκομείο. Για τη γενναιόδωρη προσφορά τους σε μέσα ατομικής προστασίας τους ευχαριστούμε θερμά. Κάθε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη και σημαντική», αναφέρει η διοίκηση του Νοσοκομείου.