Ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα είχε ως αποτέλεσμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας να προειδοποιήσει σήμερα τους πολίτες της να μην επισκέπτονται τη Ρωσία και κάλεσε όσους βρίσκονται σε αυτή να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. «Το υπουργείο Εξωτερικών προτείνει στους πολίτες της Ουκρανίας να απέχουν από οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και όσους είναι σε αυτή τη χώρα να φύγουν από το έδαφός της αμέσως», ανέφερε το υπουργείο.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα στοχοθετούν την οικονομία της χώρας και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ελήφθησαν χθες και είμαστε ευγνώμονες για αυτό», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κουλέμπα. «Τώρα η πίεση πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να σταματήσουν τον Πούτιν. Να πληγεί η οικονομία και ο στενός του κύκλος. Να πληγούν περισσότεροι. Να πληγούν σκληρά. Να πληγούν τώρα», υπογράμμισε.

Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τις πρώτες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχιθεισών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία και απείλησαν να επιβάλουν και νέες, αν η Ρωσία εισβάλει στη γειτονική της χώρα.

Το Λονδίνο θεωρεί «πολύ πιθανό» ο Πούτιν να θελήσει να καταλάβει το Κίεβο

Στο μεταξύ, η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε σήμερα ότι είναι «πολύ πιθανό» ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των δύο αποσχισθεισών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε η Τρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Κρίση στην Ουκρανία

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.

Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

«Δεν έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έχει συμβεί ακόμη», τόνισε σε άλλη της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει», εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός.

Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο μεταδίδει στη Βρετανία.

«Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει», σημείωσε στο Times Radio.

Οι βομβαρδισμοί κρατούν εκτός λειτουργίας σταθμό παραγωγής ενέργειας στην ανατολική Ουκρανία

Οι βομβαρδισμοί από φιλορώσους αυτονομιστές απέτρεψαν τις εργασίες αποκατάστασης και την επαναλειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού στο Λουχάνσκ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

«Βομβάρδιζαν όλη τη νύχτα, άρα ο σταθμός συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε τηλεφωνικά εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Η ενεργειακή εταιρία DTEK ανακοίνωσε χθες ότι ο σταθμός, που βρίσκεται κοντά στο ελεγχόμενο από αυτονομιστές Λουχάνσκ, δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς ενώ στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά καταστρέφοντας έναν μετασχηματιστή.

Ο σταθμός είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στο Λουχάνσκ και η DTEK ανακοίνωσε ότι η αδιάλειπτη λειτουργία του σταθμού έχει «κρίσιμη σημασία».

Πηγή: newsbeast.gr