Ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Ελλάδα και ειδικότερα το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως πύλη εισόδου των ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη, ήταν ένας από τους κυριότερους άξονες της συζήτησης που ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί σήμερα μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκαν εκτενώς μπροστά στις κάμερες αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι το ακριτικό λιμάνι της χώρας μας εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πλευρών της Δύσης. Άλλωστε, στην Αλεξανδρούπολη υλοποιείται αυτή την περίοδο και η πρώτη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU), δημιουργώντας ένα από τους πιο καίρια σταυροδρόμια συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού που θα ωφελήσει εκατομμύρια πολίτες αλλάζοντας τα δεδομένα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την αντιφώνησή στην έναρξη της δεξίωσης που δόθηκε προς τιμήν του χθες το βράδυ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού «μειώνουμε την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα, απέχει μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα» για να προσθέσει ότι η πρωτεύουσα του Έβρου «γίνεται με γρήγορους ρυθμούς περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και σημείο εισόδου για το Yγροποιημένο Φυσικό Αέριο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Και η Ελλάδα σχεδιάζει να παίξει σημαντικό ρόλο ως πύλη για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φθηνές, ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από τον ήλιο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι. επειδή οι ΗΠΑ έχουν παράσχει την αμέριστη υποστήριξή τους».

Νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν είχε αναφέρει πως «τα δύο έθνη εργάζονται μαζί σε όλους τους τομείς: το κλίμα και την ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την άμυνα, την αντιμετώπιση καταστροφών και πολλά άλλα» εξαίροντας στις συζητήσεις τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης.

Η Ελλάδα θα μετατραπεί στον κύριο τροφοδότη φυσικού αερίου των Βαλκανίων εάν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός από τον προαναφερθέντα υπερσύγχρονο πλωτό Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης, του οποίου η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε αρχές του μήνα και υλοποιείται από την εταιρεία Gastrade, θα υλοποιηθεί από το 2024 και δεύτερη υποδομή FSRU στο Θρακικό πέλαγος τροφοδοτώντας συνολικά την αγορά με περίπου 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Πιο αναλυτικά:

  • 5,3 δισ. κυβ. μέτρα, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, η κατασκευή του οποίου εγκαινιάστηκε χθες και θα είναι έτοιμο το 2023. Εξ αυτών των ποσοτήτων «κλειδωμένα» είναι τα 3,1 bcm, με την Gastrade να συζητά με ενδιαφερόμενους traders και άλλους παίκτες για να κλείσουν τα επιπλέον 2 bcm.
  • 5,5 δισ. κυβ. μέτρα του δεύτερου τερματικού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο προωθεί η ίδια εταιρεία, η Gastrade και αδειοδοτήθηκε.

Η στρατηγική σημασία της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου, μέσω των αγωγών ιδίως της βορείου Ελλάδας, αναμένεται να απασχολήσει και τις σημερινές συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με την αμερικανική αντιπροσωπεία, ενώ επί τάπητος θα τεθεί επίσης το τριμερές σχήμα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον αλλά και το πρόγραμμα της χώρας μας για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πηγή: newsbeast.gr