Σε μία κίνηση που δείχνει ότι γίνεται προσπάθεια για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προχωρά η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς αποφάσισε να στείλει την πρώτη υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της στην ασιατική χώρα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που είναι αρμόδιος για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ θα συνοδεύσει την διευθύντρια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την Κίνα και την Ταϊβάν Λόρα Ρόζενμπεργκερ από τις 11 ως τις 14 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτοί θα επισκεφθούν την Κίνα, την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Στην Κίνα ο Κρίτενμπρινκ θα έχει ως αποστολή να πάρει την σκυτάλη από τον Τζο Μπάιντεν μετά την συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί στα μέσα Νοεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες είχαν τότε δεσμευτεί «να συνεχίσουν να διαχειρίζονται με υπεύθυνο τρόπο τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών μας και να διερευνήσουν πιθανούς τομείς συνεργασίας», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπάιντεν και ο Σι είχαν κυρίως συζητήσει πάνω σε πρόσφατα θέματα διαφωνίας, όπως το μέλλον της Ταϊβάν, οι αμερικανικοί περιορισμοί στις εισαγωγές κινεζικών τεχνολογικών προϊόντων ή ακόμη οι ελιγμοί επιρροής της Κίνας στον κόσμο.

Ο Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ θα προετοιμάσει επίσης την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η οποία προβλέπεται για τις αρχές του 2023 και θα είναι η πρώτη εξέχοντα διπλωμάτη των ΗΠΑ στην Κίνα εδώ και τέσσερα χρόνια.

Πηγή: newsbeast.gr