Η Καθολική Εκκλησία της Πορτογαλίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζήτησε συγγνώμη από όσα παιδιά βίασαν ή καποίησαν τα μέλη της, καθώς σχετικές καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Με οδύνη ζητούμε για ακόμη μια φορά συγγνώμη από όλα τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων», ανέφερε η Σύνοδος των Επισκόπων της Πορτογαλίας (CEP) σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού συνεδρίασε για αυτό το θέμα στη Φάτιμα. Στην πόλη αυτή θα οργανωθεί τον Απρίλιο μια δημόσια εκδήλωση κατά την οποία η Εκκλησία θα εκφράσει τη συγγνώμη της ενώ τον Αύγουστο, στη Λισαβόνα, θα ανεγερθεί ένα μνημείο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νεότητας.

Οι επίσκοποι δεσμεύτηκαν ότι θα λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα», αφού ενημερώθηκαν για τα συμπεράσματα της ανεξάρτητης επιτροπής, την οποία συγκρότησαν οι ίδιοι στα τέλη του 2021 για να ρίξει άπλετο φως στο φαινόμενο αυτό. Αφού συνέλεξαν περισσότερες από 500 μαρτυρίες μέσα σε έναν χρόνο, οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας από μέλη του κλήρου από το 1950 και μετά.

Η ιεραρχία της Εκκλησίας φρόντιζε να καλύπτει «συστηματικά» τα εγκλήματα αυτά, προσθέτουν στην έκθεσή τους.

Πηγή: newsbeast.gr