Η Ιταλία δίνει μάχη για να νικήσει τον κορονοϊό με τα ημερήσια κρούσματα να μειώνονται, ενώ σταθερότητα υπάρχει με τον αριθμό των νεκρών στις 24ωρες καταγραφές.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 227.364. Οι νεκροί έφτασαν τους 32.330. Παράλληλα, 132.282 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 226.699 και είχαν χάσει την ζωή τους 32.169 άνθρωποι ενώ 129.401 είχαν θεραπευθεί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 161 άνθρωποι και καταγράφηκαν 665 νέα κρούσματα. 2.881 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 676 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 9.624 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 52.452 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο μειώθηκε κατά 148 κρούσματα. O αριθμός των νεκρών παρουσιάζει μικρή μεταβολή: έχασε την ζωή του ένας επιπλέον άνθρωπος σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 806 περισσότεροι από χθες.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τεσσαρακοστή πέμπτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, περιορίζεται και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Κύπρος: Τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού

Τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά του COVID-19 ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κύπρο από σύνολο 1.984 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν από 78 διαγνώσεις από τη διαδικασία ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 1 από τα εργαστήρια δημόσιας υγείας. Τρία από τα τέσσερα κρούσματα από τη διαδικασία ιχνηλάτησης αφορούν το οικογενειακό περιβάλλον του περιστατικού που εντοπίστηκε σε σχολείο της επαρχίας Λευκωσίας. Όλες οι άλλες επαφές από το σχολικό περιβάλλον έχουν εξεταστεί με αρνητικά αποτελέσματα.

Μετά και από τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 922.

Το Λουξεμβούργο ξεκίνησε τα μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό

Το Λουξεμβούργο άρχισε να διενεργεί μαζικά διαγνωστικά τεστ για την Covid-19 αυτήν την εβδομάδα με στόχο να καλύψει και τους 610.000 πολίτες του το συντομότερο δυνατό ώστε να αποτρέψει ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων μετά τη χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Η διαγνωστική εξέταση είναι εθελοντική, και οι αρμόδιες αρχές ξεκινούν από σχεδόν τα 1.500 τεστ ημερησίως για να φθάσουν τα 20.000 ημερησίως τον προσεχή μήνα. Ο στόχος είναι να ελεγχθούν όλοι στο Μεγάλο Δουκάτο, κατά ομάδες και σε μερικές περιπτώσεις αρκετές φορές.

Ο δρ Ουλφ Νέρμπας, πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Υγείας του Λουξεμβούργου και εκπρόσωπος της Ομάδας Δράσης για την Covid-19, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ελεγχθεί εάν το σύστημα πληροφορικής είναι σε θέση να χειριστεί τον φόρτο εργασίας.

«Φυσικά είναι σαφές ότι όλα πρέπει να ελεγχθούν και αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες με μια δυνατότητα διενέργειας περίπου 1.500 τεστ την ημέρα. Αυτό αρκεί για να δούμε αν το σύστημα πληροφορικής είναι σταθερό», είπε.

Δήλωσε επίσης ότι περισσότερα εργαστήρια προστέθηκαν στο πρόγραμμα, επιτρέποντας στις αρχές να λαμβάνουν αποτελέσματα από τέσσερα τεστ ταυτόχρονα μέσω της μεθόδου «συγκέντρωσης»: ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι τα τεστ επανεξετάζονται ξεχωριστά.

Τα μαζικά τεστ στοχεύουν επίσης να επιτρέψουν την απομόνωση των ασυμπτωματικών φορέων της Covid-19, για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Ο δρ Νέρμπας υπολογίζει ότι περίπου 1.500 άνθρωποι στο Μεγάλο Δουκάτο είναι ασυμπτωματικοί.

Το Λουξεμβούργο προτίθεται να δημιουργήσει 17 σταθμούς ελέγχου και για τους πολίτες και για τους διασυνοριακούς μετακινούμενους εργαζόμενους από το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η χώρα, η οποία έχει αναφέρει μέχρι σήμερα 109 θανάτους από την Covid-19 και 3.958 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν διαθέτει κανέναν συνοριακό έλεγχο για την ασθένεια αυτή.

Η Βραζιλία συστήνει τη χλωροκίνη για τους ελαφρά ασθενείς

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας συνέστησε σήμερα για τους ελαφρά ασθενείς της νόσου Covid-19 τη χρήση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης, που μέχρι σήμερα χορηγούνταν σε σοβαρά νοσούντες, μία ημέρα αφότου η χώρα ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ θανάτων, άνω των 1000.

Η σύσταση αυτή είχε αναφερθεί σε έγγραφο του υπουργείου, το οποίο υπέγραφε ο Νέλσον Τάιχ που παραιτήθηκε στις 15 Μαΐου, έπειτα από πιέσεις του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, που είναι πεπεισμένος για την αποτελεσματικότητα, η οποία προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί, της χλωροκίνης στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η Βραζιλία κατέγραψε χθες μεγάλη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων από τον νέο κορονοϊό (+ 1.179 νεκροί σε 24 ώρες) και μετρά ήδη 17.971 νεκρούς, την ώρα που η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται τον Ιούνιο.

Στις νέες οδηγίες, το υπουργείο, προσωρινός επικεφαλής του οποίου είναι ο εν ενεργεία στρατηγός Εντουάρντο Παζουέλο, συστήνει τη λήψη δύο μορίων μόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, εντός του εθνικού συστήματος Υγείας και με τη συμφωνία γιατρού και ασθενούς.

Το πρωτόκολλο του υπουργείου υπογραμμίζει, εντούτοις, ότι «δεν υπάρχει εγγύηση για θετικά αποτελέσματα» κι ότι η χλωροκίνη, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας, μπορεί να προκαλέσει «σοβαρές» δευτερεύουσες παρενέργειες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν έως τη σοβαρή ανεπάρκεια οργάνων και «τον θάνατο».

Πηγή: newsbeast.gr