Με επιστολή του στις 26 Μαρτίου προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την υπουργό Πολιτισμού, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος ζήτησε την διεύρυνση των προϋποθέσεων λήψης του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ λόγω κορονοϊού.

Με το αίτημα του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος συντάσσονται ακόμη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα.

Λίγες ημέρες πριν, στις 23 Μαρτίου, ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, και 38 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού, καταθέτοντας ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού (δημοσίευμα στο avgi.gr στις 23/3).

Στην ερώτησή τους σημείωναν ότι ηθοποιοί, μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες αλλά και το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό θεάτρων, μουσικών σκηνών, λυρικών θεάτρων κλπ. βρίσκονται πλέον χωρίς εργασία και άρα σε δεινή οικονομική κατάσταση. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για την κάλυψη από το δημόσιο του μισθολογικού και ασφαλιστικού τους κόστους.

Οι βουλευτές ρωτούσαν την Υπουργό για το τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ώστε να λάβει άμεσα μέτρα ανακούφισής τους. Ρωτούν επίσης εάν το Υπουργείο προτίθεται να προβεί στην εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου, ώστε μετά την άρση των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό (Covid 19) να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας, του θεάματος και της ψυχαγωγίας, προκειμένου να στηρίξει τους φορείς και τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

Όπως φαίνεται όμως, η Υπουργός κωφεύει τόσο στις διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών όσο και στις ενέργειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.