Δέσμη προτάσεων για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης κατέθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης  (ΠΑΣΚΕΔΙ) ενώ ήδη έχει ανοίξει η δημόσια συζήτηση γύρω από την επόμενη μέρα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά με την απειλή της πανδημίας πάντα παρούσα.

Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη και άνιση αναμέτρηση με την πανδημία του COVID-19, είμαστε πλέον σε θέση να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτή την πρώτη της φάση, η Ελλάδα ανήκει στους «νικητές», παρά το ανυπολόγιστο κόστος της απώλειας της ζωής 136 συμπολιτών μας. Τα σκληρά, αλλά αναγκαία περιοριστικά μέτρα που ήταν δεδομένο ότι όφειλε να λάβει η κυβέρνησή σας, εμπόδισαν σημαντικά το ποσοστό εξάπλωσης του φονικού ιού στην Ελλάδα. Οι πολίτες έδειξαν στην πλειονότητά τους τεράστια αποθέματα κατανόησης και συμμόρφωσης τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο. Κατ’ επέκταση, το συναίσθημα της επόμενης ημέρας μας αναγκάζει να αντικρίσουμε την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας με ένα συγκρατημένο χαμόγελο αισιοδοξίας.

Η κρισιμότητα αυτού που καλούμαστε, ωστόσο, να πράξουμε από εδώ και πέρα, αυτή η δεύτερη φάση της μάχης απέναντι στις συνέπειες του νέου κορωνοϊού, αποτελεί ένα μεγάλο εγχείρημα, ένα ραντεβού με την ίδια την ιστορία. Η αλλαγή στις ζωές όλων μας είναι δεδομένο ότι θα αποδειχθεί αναπόφευκτη. Ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι μακρύς και η επανεκκίνηση της οικονομίας αναμένεται να αποτελέσει μια τεράστια πρόκληση τόσο για την κυβέρνησή σας, όσο και για τους ίδιους τους Έλληνες επιχειρηματίες. Ιδιαίτερα για κλάδους όπως αυτός της Εστίασης που βρίσκεται εκ φύσεως ακόμα περισσότερο εκτεθειμένος στις δραματικές συνέπειες της επόμενης μέρας.

Για πολλοστή φορά ως κλάδος πειθαρχήσαμε πλήρως εξαρχής σε ό, τι μας ζητήθηκε λειτουργώντας στο σύνολό μας με γνώμονα την μέγιστη αξία, αυτής της Δημόσιας Υγείας και της ευθύνης προς τον συνάνθρωπο. Η επόμενη μέρα ωστόσο μας περιμένει με μια μεγάλη πρόκληση που δεν γίνεται να αναλάβουμε παρά με τόλμη και θάρρος.

Διαθέτοντας ένα σύνολο από 100.000 και πλέον επιχειρηματίες, καθώς και 700.000 και πλέον εργαζόμενους, που συντάσσονται άπαντες κάτω από τον κοινό στόχο της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, δεν μπαίνουμε σε διαδικασία ικεσίας και αφήνουμε στην άκρη συνδικαλιστικές πρακτικές που εξάλλου ποτέ δεν ήταν της αρεσκείας μας.

Αυτό που ζητούμε ως ένα Μη Κυβερνητικό Σωματείο που αριθμεί πάνω από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας δίπλα στον κλάδο της Εστίασης, μετρώντας αισίως 35.000 εγγεγραμμένα μέλη-καταστήματα, είναι να σας κοινοποιήσουμε ότι οι παρακάτω προτάσεις αποτελούν προϊόν λεπτομερούς έρευνας και σχεδιασμού από την ειδική ομάδα νομικών και οικονομολόγων του Σωματείου μας, που αποσκοπούν να παρουσιάσουν ένα οργανωμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο για την επόμενη μέρα της Εστίασης μετά την παρούσα καταστροφή.

Στόχοι των παρακάτω προτάσεων είναι:

1) Να φροντίσουμε ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στον κλάδο της Εστίασης να μπορέσει να επανέλθει ομαλά μετά την περίοδο της αδράνειας

2) Τα χιλιάδες καταστήματα του κλάδου να είναι σε θέση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που παρέχουν

3) Να μπορέσουν μακροπρόθεσμα να συνεισφέρουν στην πληγείσα λόγω κορωνοϊού ελληνική οικονομία μέσα από τον κύκλο εργασιών τους με τους εγχώριους πελάτες και τον ξένο τουρισμό

Οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΑΣΚΚΕΔΙ για την επόμενη ημέρα στον κλάδο της Εστίασης είναι:

1. Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καροτσιών κλπ.

2. Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. δεν γίνεται να υποχρεούμαστε να χρησιμοποιούμε το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουμε και να πληρώνουμε το 100% αυτού, και αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % έτσι θα είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον πόλεμο και όχι κάποιοι μόνοι μας.

3.Μείωση του ΦΠΑ σε 6% και 13% αντίστοιχα σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.

4. Διαγραφή όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως την ημέρα που θα επανέλθουμε σε λειτουργία (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTETV κτλ). Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.

5. Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.

6. Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά (7) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων

8. Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης.

Η εστίαση σε αντίθεση με τα αλλά κλειστά καταστήματα, με την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για την λειτουργία της. Το κεφάλαιο αυτό θα πέσει συνολικά στην πραγματική οικονομία και θα στηρίξει όλη την προμηθευτική αλυσίδα δίνοντας πνοή και κουράγιο σε ιδιοκτήτες και προμηθευτές .

Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 2% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 7000€.

9. Οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν τις επιταγές με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή και να ενισχύεται ο εκδότης μετά από σχετικό έλεγχο αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο α) πότε την έκδωσε και σίγουρα να λήγει από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων ή σαν έκτακτη λύση θα είναι ότι σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

ως Σωματείο που εκπροσωπεί, πέρα από κάθε επαγγελματική ιδιότητα, ανθρώπους με οικογένειες που αγωνιούν για την ίδια τους την επιβίωση μετά από τις συνέπειες μιας τόσο απρόσμενης καταστροφής, αναμένουμε κάτι περισσότερο από μια ημερομηνία επανέναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων. Ούτε φυσικά προσπαθούμε να επενδύσουμε για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας ενός τόσο μεγάλου κλάδου σε επιδόματα και προσωρινά «μπαλώματα» που είναι ικανά μόνο να ανακουφίσουν τις πληγές των θυμάτων.

Αυτό που στην ουσία ζητούμε, είναι να (συμ)πορευθούμε μαζί ως Έλληνες πολίτες, όπως άλλωστε πράξαμε μέχρι σήμερα απέναντι σε αυτό το τεράστιο χτύπημα που δέχτηκε ολόκληρος ο κόσμος, μαζί και η Ελλάδα, στηριζόμενοι σε ένα οργανωμένο σχέδιο που θα εξασφαλίζει ότι οι χιλιάδες άνθρωποι της Εστίασης θα επανέλθουν και πάλι στις θέσεις τους ακόμα πιο ισχυροί. Αυτό που πραγματικά ζητούμε, είναι τα εφόδια για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα αύριο καλύτερο από αυτό που χάθηκε στη δίνη της πανδημίας.

Πηγή: newsbeast.gr