Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία άνοιξαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης τα μεταξύ τους σύνορα, δημιουργώντας την πρώτη «ταξιδιωτική φούσκα» στο εσωτερικό της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους μετά το lockdown και το κλείσιμο των συνόρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι πολίτες και οι κάτοικοι των σχετικά αραιοκατοικημένων χωρών της Βαλτικής μπορούν πλέον να ταξιδεύουν ελεύθερα στην περιοχή, αν και στους ταξιδιώτες που εισέρχονται σε αυτές από το εξωτερικό επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών.

«Η ταξιδιωτική φούσκα της Βαλτικής είναι μια ευκαιρία για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, μια αχτίδα ελπίδας για τους ανθρώπους ότι η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα», δήλωσε ο Λιθουανός πρωθυπουργός Σαούλιους Σκβερνέλις, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διεθνή ΜΜΕ.

Τα κρούσματα του κορονοϊού στις τρεις χώρες της Βαλτικής έχουν μειωθεί, με καμία από τις χώρες να μην ανακοινώσει περισσότερα από επτά την Τετάρτη. Οι αρχές έχουν χαλαρώσει το lockdown ήδη από τα τέλη Απριλίου.

Η περιοχή στο σύνολό της έχει καταγράψει λιγότερους από 150 θανάτους λόγω της covid-19, πολύ λιγότερους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι χώρες της Βαλτικής είναι στενοί εταίροι, έχουν παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση και οι οικονομίες τους είναι αλληλένδετες, οπότε η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και των προϊόντων είναι πολύ σημαντική για την περιοχή», επεσήμανε ο Αρνόλντας Πρανκεβίσιους, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λιθουανία.

«Το άνοιγμα των συνόρων εξαρτάται από τις χώρες μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει να συζητούν μεταξύ τους, να συντονίζουν τις ενέργειές τους και να μην κάνουν διακρίσεις εις βάρος πολιτών άλλων χωρών της ΕΕ», επεσήμανε.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, οι τρεις πιο φτωχές χώρες της ευρωζώνης, αναμένουν οι οικονομίες τους να συρρικνωθούν κατά 7% με 8% φέτος. Η Λιθουανία έχει προειδοποιήσει για «διψήφια» συρρίκνωση των οικονομιών, αν δεν επανεκκινήσουν το καλοκαίρι.

Η Εσθονία έχει προσφέρει έκτακτο δάνειο ύψους 100 εκ. ευρώ στη ναυτιλιακή εταιρεία Tallink, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από το lockdown, ενώ η Λιθουανία συστήνει ένα κρατικό ίδρυμα για την παροχή δανείων και την αγορά μετοχών εταιρειών που δεν μπορούν να επιβιώσουν από την κρίση.

Οι χώρες της Βαλτικής επέβαλαν γρήγορα lockdown και έκλεισαν τα σύνορά τους προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε ότι το άνοιγμα των συνόρων θα προκαλέσει εξάπλωση του ιού», εκτίμησε ο Εσθονός υπουργός Εσωτερικών Μαρτ Χέλμε.

Αυτή την εβδομάδα χαλάρωσαν και οι περιορισμοί στα ταξίδια μεταξύ της Εσθονίας και της Φινλανδίας, όπως και μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, αλλά μόνο για όσους μετακινούνται για επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους.

Ωστόσο, ούτε η Πολωνία ούτε η Φινλανδία βιάζονται να ενταχθούν στην «ταξιδιωτική φούσκα» των γειτονικών τους βαλτικών χωρών, αν και προσεκλήθησαν.

Πηγή: newsbeast.gr