Ένα από τα σοβαρότερα κύματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει το Νέο Δελχί. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση αυτή στην ινδική πρωτεύουσα αυξάνει τους κινδύνους που συνιστά για τους κατοίκους της πόλης ο κορονοϊός.

Η μόλυνση στο Νέο Δελχί είχε σχεδόν εξαφανιστεί νωρίτερα μέσα στον χρόνο όταν η κυβέρνηση επέβαλε ένα εθνικό lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας. Αλλά, οι περιορισμοί ήρθησαν και τόσο η μόλυνση όσο και ο ιός επέστρεψαν δριμύτεροι.

Ο συνολικός δείκτης ποιότητας του αέρα (AQI) στο Νέο Δελχί, ο οποίος περιλαμβάνει τη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5, αλλά και μεγαλύτερων ρυπαντών, έχει παραμείνει πάνω από το 400, σε μια κλίμακα μέχρι το 500, για πέντε συναπτές ημέρες, έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια PM2.5 μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές νόσους και νόσους του αναπνευστικού -περιλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα- και συνιστούν ιδιαιτέρως κίνδυνο για ασθενείς με Covid-19.

Ο Ρ.Β. Ασοκάν, ο επίτιμος γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου της Ινδίας, ο οποίος εκπροσωπεί 350.000 γιατρούς, είπε στο Reuters ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση καθιστά τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον κορονοϊό. «Τα σωματίδια PM2.5 διαπερνούν το φράγμα του ρινικού περάσματος, εξασθενίζουν τα εσωτερικά τοιχώματα των πνευμόνων και διευκολύνουν την εξάπλωση της μόλυνσης του κορονοϊού», λέει ο ίδιος σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γιατροί και ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης εντοπίσει μια σχέση ανάμεσα στη μόλυνση και στους θανάτους ασθενών, οι πνεύμονες των οποίων είναι εξασθενημένοι εξαιτίας του κορονοϊού.

Τα επίπεδα των σωματιδίων PM2.5 ήταν σήμερα 20 φορές υψηλότερα από το επίπεδο ασφαλείας που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως δείχνουν επίσημα στοιχεία.

Οι πέντε ημέρες με AQI πάνω από το επίπεδο των 400 είναι το μεγαλύτερο διάστημα τόσο βαριάς ατμοσφαιρικής μόλυνσης κατά τον μήνα Νοέμβριο από το 2016.

Ο Νοέμβριος είναι συνήθως ο χειρότερος μήνας αναφορικά με την ατμοσφαιρική μόλυνση σε όλη την Ινδία, καθώς οι αγρότες καίνε καλάμια στα αγροκτήματά τους και ο ψυχρότερος καιρός μπορεί να παγιδεύσει τη μόλυνση.

Γιατροί στο Νέο Δελχί, το οποίο έχει καταγράψει μεγάλη αύξηση σε λοιμώξεις του αναπνευστικού εξαιτίας της ρύπανσης, φοβούνται νέα άνοδο μετά το φεστιβάλ του Ντιβάλι την Κυριακή, το οποίο γιορτάζεται με τη ρίψη βεγγαλικών παρότι αυτή τη χρονιά απαγορεύτηκαν τα πυροτεχνήματα.

Το περιβαλλοντικό δικαστήριο της Ινδίας, το Εθνικό Πράσινο Δικαστήριο, απαγόρευσε την πώληση και χρήση βεγγαλικών στην πόλη αυτή των 20 εκατομμυρίων κατοίκων και στις γειτονικές πόλεις από την 1η Δεκεμβρίου, αλλά κάποιοι αναπόφευκτα θα αγνοήσουν την απαγόρευση.

Το δικαστήριο κάλεσε μάλιστα τις αρχές να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, που προέρχεται από όλες τις πηγές «ενόψει της πιθανής επιδείνωσης της πανδημίας». Εκτός από την καύση των καλαμιών το πρόβλημα με τη μόλυνση στο Νέο Δελχί επιδεινώνεται από τα εργοστάσια, τα οχήματα και την καύση των απορριμμάτων.

Πηγή: newsbeast.gr