Εκατό ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο προαναχωρησιακό κέντρο της Αμυγδαλέζας, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Άρσις».

Η οργάνωση κάνει λόγο για «σταθερή και συστηματική αύξηση του αριθμού των κρατούμενων» στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, καθώς και για «υπέρμετρη αύξηση του χρόνου κράτησής τους», σε «απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού με παντελή έλλειψη παροχής ειδών ατομικής υγιεινής και προστασίας».

Συγκεκριμένα, περιγράφει ότι κλιμάκιο της «Άρσις» κατέγραψε σήμερα 98 ασυνόδευτους ανηλίκους στον Τομέα Ανηλίκων του ΠΡΟΚΕΚΑ και δύο ασυνόδευτες ανήλικες στον Τομέα Οικογενειών του ίδιου κέντρου. Όπως σημειώνει, μεταξύ αυτών βρίσκονται ασυνόδευτοι ανήλικοι «των οποίων η κράτηση αγγίζει πλέον τους τρεις μήνες».

Μεταξύ άλλων η οργάνωση σημειώνει ότι η πλειοψηφία των ανηλίκων εξακολουθεί να μην έχει λάβει ενημέρωση από τις αρχές στη γλώσσα επικοινωνίας τους για τα απαιτούμενα μέτρα αυτοπροστασίας, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει οριστεί επίτροπος, δεν παρέχεται καμία υπηρεσία νομικής συνδρομής και διερμηνείας από το κράτος και είναι πλημμελείς οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και οι ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.

Τέλος, εντοπίζει «καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων σε κατάλληλες δομές προστασίας», λόγω της αναστολής λειτουργίας αρκετών υπηρεσιών εξαιτίας του κορονοϊού.

Η «Άρσις» καλεί τις αρμόδιες αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για τη μεταφορά σε δομές φιλοξενίας, έστω και προσωρινές, των ασυνόδευτων παιδιών, προκειμένου να προστατευτούν από την πανδημία του κορονοϊού.