Ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία τάσσεται η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ), επισημαίνοντας ότι, σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, λόγω του κορονοϊού, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας πιθανόν να αυξηθούν και στη χώρα μας, όπως σε άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, το δίκτυο δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ενάντια στη βία κατά των γυναικών, λειτουργεί και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα Συμβουλευτικά Κέντρα, οι ξενώνες φιλοξενίας και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, λειτουργούν και παρέχουν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής στήριξης και φιλοξενίας.

Συνάμα, για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων, των φιλοξενουμένων και των αιτουσών φιλοξενίας και, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των ξενώνων φιλοξενίας, η ΓΓΟΠΙΦ έχει εξασφαλίσει καταλύματα για την προσωρινή δωρεάν φιλοξενία και σίτιση των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των ανήλικων παιδιών τους, σε συνεργασία με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα εξέτασής τους από ιατροδικαστές και παρακολούθησης των τέκνων τους από εξειδικευμένους επιστήμονες του «Χαμόγελου του Παιδιού». Τα καταλύματα αυτά θα λειτουργούν επικουρικά προς εξυπηρέτηση των αναγκών των ξενώνων φιλοξενίας, για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα έκτακτα μέτρα για τη μείωση διασποράς του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όλα τα στελέχη του δικτύου είναι στην πρώτη γραμμή και με επάρκεια επιτελούν τα καθήκοντά τους και, υπό τις τρέχουσες, δύσκολες συνθήκες. Οι επόπτριες και τα στελέχη του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), που έχουν την επιστημονική εποπτεία των Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας, βρίσκονται σε άμεση και καθημερινή συνεργασία με το σύνολο των στελεχών των δομών του δικτύου και της ΓΓΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση κάθε ανάγκης, που προκύπτει.

Παράλληλα, η ΓΓΟΠΙΦ είναι σε επικοινωνία με όσους φορείς της κοινωνίας των πολιτών επιθυμούν να συμπράξουν σε κάθε εφικτό επίπεδο. Η ΓΓΟΠΙΦ και το ΚΕΘΙ εντείνουν τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με ενημερωτικές καμπάνιες για τις υπάρχουσες δομές του Δικτύου και τους τρόπους επικοινωνίας, ενώ, παράλληλα, τονίζουν το μήνυμα ότι δεν δείχνουμε καμία ανοχή στη βία: «Μένουμε σπίτι. Μένουμε ασφαλείς».

Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στις ιστοσελίδες www.isotita.gr και www.womensos.gr