Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σχολίασε την παράταση της ταξιδιωτικής οδηγίας έως τις 14 Ιουνίου για τα ταξίδια στο εξωτερικό, λέγοντας πως προς το παρόν δεν μπορεί κανείς να ταξιδέψει χωρίς να ανησυχεί και δεν έχουν νόημα τα ταξίδια στο εξωτερικό εάν πρέπει να μείνει στην αρχή σε καραντίνα για 14 ημέρες».

Πρόβλεψη για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2020 στη συνέχεια ο Μάας δεν θέλησε να κάνει. «Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι η οδηγία θα αρθεί μετά. Συζητώ με τους υπουργούς Εξωτερικών των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήταν επιθυμητή μια πανευρωπαϊκή λύση. Λόγω της διαφορετικής πορείας της πανδημίας όμως δεν αποκλείονται η διαφοροποιήσεις στην ταξιδιωτική οδηγία. Αυτό θα το δούμε όμως μόνο τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός.

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα το πρωί να παρατείνει την (μέχρι την 3η Μαίου ισχύουσα αρχικά) παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία έως τις 14 Ιουνίου. Ο Μάας, για να αιτιολογήσει την απόφαση για την παράταση είπε ότι «η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού δεν είναι τέτοια που να μπορούμε να προτείνουμε ανέμελα ταξίδια», παρέπεμψε δε στους περιορισμούς εξόδου-εισόδου στις διαφορες χώρες και στους περιορισμούς εναέριας κυκλοφορίας. «Ακόμα κι αν υπάρξει χαλάρωση σε ορισμένες χώρες, πρέπει να υποθέσουμε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να εξομαλυνθούν τα πράγματα τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισήμανε επίσης ότι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών είχε μόλις φέρει πίσω 240.000 Γερμανούς παραθεριστές που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό λόγω του κορονοϊού. «Δεν θα ξανακάνουμε τέτοια επιχείρηση το επόμενο καλοκαίρι», τόνισε ο πολιτικός του SPD.

«Ελπίζω ότι η ταξιδιωτική οδηγία θα μπορεί να αρθεί μετά τις 14 Ιουνίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να το υποσχεθεί αυτό», κατέληξε.

«Θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση τον Ιούνιο»

Λίγο πριν από τα μέσα Ιουνίου και την εκπνοή της ισχύος της ταξιδιωτικής προειδοποίησης «για όλα τα τουριστικά ταξίδια στο εξωτερικό», θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον θερινό τουρισμό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ανακοινώνοντας νωρίτερα σήμερα την παράταση της προειδοποίησης «τουλάχιστον» έως και τις 14 Ιουνίου.

Η απόφαση για νέα παράταση «θα πρέπει να συνυπολογίσει τους περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τι θα ισχύει στην Γερμανία σε ό,τι αφορά την καραντίνα κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών και τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», διευκρίνισε ο κ. Μάας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός με τους ευρωπαίους εταίρους.

Η ταξιδιωτική οδηγία της γερμανικής κυβέρνησης καλύπτει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (1η Ιουνίου), αλλά για την ώρα όχι και τις σχολικές διακοπές του καλοκαιριού, οι οποίες σε κάποια κρατίδια ξεκινούν στις 22 Ιουνίου. Επιπλέον, επιτρέπει στους ταξιδιώτες να ακυρώσουν χωρίς κόστος τυχόν κρατήσεις τους για διακοπές.

Η αποδοχή των εν λόγω μέτρων από τους πολίτες είναι πάντως αρκετά υψηλή, όπως φαίνεται από την έρευνα της YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείoυ Ειδήσεων (dpa). Το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί σωστή την απαγόρευση και για το καλοκαίρι των τουριστικών ταξιδιών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το 20% υποστηρίζει το άνοιγμα των συνόρων προς μεμονωμένες χώρες, ενώ μόνο το 13% θα ήθελε να επιτραπεί πλήρως η μετακίνηση μεταξύ των χωρών – μελών της Ε.Ε. για το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 31% των Γερμανών δηλώνει ότι έχει «ξεγράψει» τα σχέδιά του για καλοκαιρινές διακοπές, το 22% αποφασίζει να μην ταξιδέψει στο εξωτερικό και το 9% θα ακυρώσει τις διακοπές που είχε προγραμματίσει για το εσωτερικό της χώρας. Μόνο το 18% των ερωτηθέντων φαίνεται αποφασισμένο να παραμείνει στα σχέδιά του, ενώ το 45% δηλώνει ότι πριν από την πανδημία δεν είχε σχέδια για διακοπές εντός Γερμανίας.

Πηγή: newsbeast.gr