Οι ειδικοί παγκοσμίως αναφέρουν ότι ένα εμβόλιο που θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορονοϊό ενδέχεται να είναι έτοιμο το νωρίτερο στις αρχές του 2021.

Ωστόσο ένας Γερμανός επιχειρηματίας και καθηγητής Ιατρικής θεώρησε πολύ τον χρόνο αναμονής και ανέπτυξε με τη βοήθεια επιστημόνων ένα δικό του, σπεύδοντας μάλιστα να το δοκιμάσει στον εαυτό του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung. ο Βίνφριντ Στέκερ, ιδρυτής του διαγνωστικού κέντρου Euroimmun στο κρατίδιο του Σλέσβιχ Χόλσταϊν της Γερμανία, ξεκίνησε από τα τέλη Μαρτίου τις δοκιμές του εμβολίου του. Ήδη έλαβε τρεις δόσεις – στις 26 Μαρτίου, στις 2 Απριλίου και ξανά στις 14 Απριλίου.

Ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι έκανε ένεση με το εμβόλιο και και στη συνέχεια ανέπτυξε αντισώματα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο εργάζονται σε έναν κατάλληλο παράγοντα. Υπάρχουν επί του παρόντος περισσότερα από 115 προγράμματα εμβολίων. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Mainz Biontech έλαβε πρόσφατα έγκριση για να δοκιμάσει το δικό της δραστικό συστατικό σε μια αρχική φάση σε περίπου 200 εθελοντές.

Στο Lübeck, ωστόσο, ο Στέκερ άρχισε να κάνει δοκιμές πριν από ένα μήνα: παράγει ένα εμβόλιο στο δικό του εργαστήριο και το δοκίμασε σε ανθρώπους, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Το εμβόλιο περιείχε το αντιγόνο S1 του νέου κορονοϊού, το οποίο αναπτύχθηκε εργαστηριακά με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής με τη χρήση ενός συστατικού του SARS-CoV-2, που δεν είναι από μόνο του λοιμογόνο. «Η ανοσοποίηση ήταν ως εκ τούτου ακίνδυνη, δεν υπήρχε κίνδυνος μόλυνσης από τον κορονοϊό, ούτε για μένα, ούτε για την οικογένειά μου και τους συνεργάτες μου», είπε ο Στέκερ, πράγμα σημαντικό αφού ο 73χρονος επιχειρηματίας ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Το συγκεκριμένο αντιγόνο (δηλαδή μία ζωντανή ή αδρανοποιημένη ουσία που μπορεί να παράγει ανοσολογική απάντηση) δεν συνιστά, βέβαια, κάποια νέα επιστημονική ανακάλυψη, όπως τόνισε ο ίδιος στη Bild, αφού δοκιμάζεται ήδη, αλλά όχι σε ανθρώπους. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Αφού ο Στέκερ αποφάσισε να μην περιμένει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε ζώα και δοκίμασε το εμβόλιο σε ενέσιμη μορφή στον μηρό του.

«Έχω ανοσία»

Αρχικά δεν σχηματίστηκαν αντισώματα στον οργανισμό του, αφού μέχρι τα μέσα Απριλίου οι σχετικές εξετάσεις έβγαιναν αρνητικές. Αλλά λίγες μέρες αργότερα τα νέα ήταν ευχάριστα για τον επιχειρηματία. «Η προσπάθεια ανοσοποίησης με το αντιγόνο S1 του κορονοϊού απέδωσε καρπούς. Αισθάνομαι καλά, δεν βλέπει ενδείξεις οποιασδήποτε ασθένειας», δήλωσε. Σε νέα εξέταση που έκανε στις 22 Απριλίου, εντοπίστηκαν στον οργανισμό του αντισώματα Immunglobulin A και Immunglobulin G, που δημιουργούν ένα τείχος προστασίας κατά των ιών και των βακτηρίων. «Τα αντισώματα στην καλλιέργεια κυττάρων του ιού μπόρεσαν να εξουδετερώσουν τον κορονοϊό. Εχω πλέον ανοσία στον Sars-CoV-2!», θριαμβολόγησε.

Τα θετικά αποτελέσματα των εξετάσεων μπορεί να έχουν χρησιμότητα για πολλούς ανθρώπους, εκτιμά ο Στέκερ. Όπως δήλωσε στη FAZ «κατά την άποψή μου θα μπορούσαν να εμβολιαστούν βραχυπρόθεσμα τα τρία τέταρτα του πληθυσμού με το αντιγόνο S1 του SARS-CoV-2, πράγμα που θα μπορούσε να είναι εφικτό και μέσα στο επόμενο εξάμηνο». Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει πολύ μεγαλύτερο διάστημα, αφού απαιτείται η προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών Αρχών, όπως τόνισε ο ίδιος στη Bild: «Οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί ένα -δυο χρόνια ένα εμβόλιο προτού κυκλοφορήσει στην αγορά». Διάστημα, πολύ μεγάλο, για τον Στέκερ, αφού από την ανάπτυξη του εμβολίου εξαρτώνται ζωές.

Για να συντομευθεί η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου θα πρέπει να ελεγχθούν πρώτα οι επιδράσεις και παρενέργειές του σε ανθρώπους. «Η επίδραση του αντιγόνου ήταν προβλεπόμενη, αλλά σημαντικό είναι να μην έχει παρενέργειες», παραδέχθηκε ο Γερμανός καθηγητής. Αλλά ειδικοί θεωρούν παρακινδυνευμένες τις βλέψεις του Στέκερ. «Όποιος θέλει να εμβολιάσει υγιείς ανθρώπους θα πρέπει να είναι σχεδόν απόλυτα σίγουρος ότι δεν θα πάει κάτι στραβά», προειδοποιεί εμπειρογνώμονας στη FAZ.

Πηγή: newsbeast.gr