Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι διαφωνεί με τον πυρηνικής ενέργειας ως «βιώσιμης», καθώς θεωρεί ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν σοβαρά ατυχήματα με μεγάλης κλίμακας, με μακροπρόθεσμους κινδύνους για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, δήλωσαν ότι η χώρα λοιπόν, θα αντιταχθεί στον σχετικό κανονισμό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στους κανόνες ταξινομίας σχετικά με την πυρηνική ενέργεια. Αυτό το “όχι” αποτελεί σημαντικό πολιτικό μήνυμα το οποίο καθιστά σαφές ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη και δεν πρέπει, επομένως, να περιλαμβάνεται στην ταξινομία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ψηφίσει στο Συμβούλιο κατά της νομικής πράξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσαν τα δύο συναρμόδια υπουργεία.

«Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη. Δεν μπορούν να αποκλειστούν σοβαρά ατυχήματα με μεγάλης κλίμακας διασυνοριακούς και μακροπρόθεσμους κινδύνους για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Η πυρηνική ενέργεια είναι ακριβή και το τελικό ζήτημα της διάθεσης (των αποβλήτων) δεν έχει επιλυθεί. Επιπλέον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν ευέλικτα συστήματα που μπορούν είτε να ενισχυθούν είτε να κλείσουν γρήγορα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η πυρηνική ενέργεια», πρόσθεσαν επίσης οι εκπρόσωποι των υπουργείων.

Έτσι, για να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής πρέπει 20 από τα 27 κράτη – μέλη να την καταψηφίσουν. Ανάλογη στάση με αυτή της Γερμανίας έχουν έως τώρα εκφράσει η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Ισπανία.

Πηγή: newsbeast.gr