Ένα πολύ σπάνιο είδος πιθήκου, ένας Λανγκούρ του Φρανσουά, γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου στον ζωολογικό κήπο του μουσείου της Ακρόπολης της Μπεζανσόν, όπως έγινε γνωστό χθες.

Οι πίθηκοι αυτοί ζουν κυρίως στην Κίνα και στο Βιετνάμ και απειλούνται με εξαφάνιση.

Υπό το βλέμμα του πατέρα του, του Γιόχαν, γαντζωμένος γερά από τη μητέρα του, την Πινγκ, ο μικρός αρσενικός με το πορτοκαλί κεφάλι κάνει τις πρώτες του εξόδους στον περίβολο, χωρίς θεατές προς το παρόν: ο ζωολογικός κήπος της Μπεζανσόν είναι έρημος και ήσυχος, λόγω των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων που εφαρμόζονται στη Γαλλία από τα μέσα Μαρτίου.

«Πρόκειται για μια ασυνήθιστη γέννηση», τόνισε το μουσείο στην ανακοίνωσή του. Από τα πρωτεύοντα αυτά υπολογίζεται ότι ζουν ελεύθερα στη φύση μόνο 2.000 και άλλα 133 φιλοξενούνται σε ζωολογικούς κήπους σε όλον τον κόσμο.

Ο Λανγκούρ του Φρανσουά πήρε το όνομά του από έναν Γάλλο πρόξενο που υπηρετούσε στη νότια Κίνα κατά τον 19ο αιώνα. Είναι ένα είδος που απειλείται από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντός του –από τη γεωργία και τις εξορύξεις– και επειδή το χρησιμοποιούν στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική. Είναι η τέταρτη φορά στην Ευρώπη και η πέμπτη στον κόσμο που γεννιέται ένας Λανγκούρ του Φρανσουά σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Το πορτοκαλί τρίχωμα του νεογέννητου θα εξαφανιστεί σε μερικές εβδομάδες και θα γίνει μαύρο, σαν των γονιών του.

Στη φύση, οι πίθηκοι αυτοί ζουν σε ομάδες των 12 ατόμων, με επικεφαλής τα θηλυκά που μεγαλώνουν μαζί τα μικρά τους. Τρέφονται κυρίως με φύλλα, βλαστούς, φλοιούς και ρίζες.

Πηγή: newsbeast.gr