Καινοτόμα και γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του κορονοϊού, ζήτησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) εν όψει της σύγκλισης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την αρχηγό του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης «θα πρέπει να λάβουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καινοτόμα, μη συμβατικά και γενναία μέτρα. Πρέπει μεταξύ άλλων να ανασταλεί ως το 2022 το Σύμφωνο Σταθερότητας, να αυξηθεί ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και να εκδοθεί κοινό πιστοποιητικό υγείας για τον τουρισμό».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Γεννηματά απαιτείται:

  • Νέο χρήμα, ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά χωρίς οικονομικά βάρη (υποχρεώσεις) για τα κράτη μέλη. Επιμένω ότι ένα ειδικό Ομόλογο είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Αναστολή του Σύμφωνου Σταθερότητας έως το 2022.
  • Αύξηση του ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με έμφαση σε αναπτυξιακές επενδύσεις και σε δημόσιες επενδύσεις για την υγεία και την κοινωνική προστασία.
  • Να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, και ένα κοινό Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Υγείας για ασφαλή μετακίνηση από χώρα σε χώρα.
  • Να υπάρξει ένα Μόνιμο Ευρωπαϊκό Ταμείο εναντίον της ανεργίας. Όπως είπε, “το πρόγραμμα SURE είναι χρήσιμο, αλλά όχι αρκετό.
  • Να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή bad bank χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεδομένου ότι ο COVID-19 συμβάλλει δραματικά στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Επισημαίνω, κατέληξε, ότι το ισπανικό σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ενδιαφέρον, περιέχει αρκετές από τις προτάσεις μας. Μπορούμε να το υποστηρίξουμε».

Πηγή: newsbeast.gr