Για εγκλήματα πολέμου πρέπει να διωχθούν οι τζιχανιστές που επέστρεψαν στις πατρίδες τους έχοντας πολεμήσει με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία.

Αυτό υποστήριξε η Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust), υπογραμμίζοντας ότι παρόλο που υπάρχουν κατηγορίες βάσει των εθνικών νομοθεσιών περί τρομοκρατίας θα μπορούσαν να διευρυνθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να θεωρηθεί με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ως «ένα μέρος σε μια μη διεθνή ένοπλη σύγκρουση στο Ιράκ και τη Συρία», ανέφερε η έκθεση της Eurojust.

«Ως εκ τούτου, τα μέλη της και οι ξένοι τρομοκράτες μαχητές θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και άλλων βασικών διεθνών εγκλημάτων», τονίζει η Eurojust.

Παραδείγματα «σωρευτικών κατηγοριών» υφίστανβται ήδη ειδικά στη Γαλλία και στη Γερμανία, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Μονάδα.

Η Eurojust και το Genocide Network ζητούν την καθιέρωση τέτοιων διώξεων σε διεθνές επίπεδο, επιτρέποντας έτσι επιβολή μεγαλύτερων ποινών.

Επιπλέον, η δίωξη βασικών διεθνών εγκλημάτων δεν περιορίζεται χρονικά, γεγονός που θα επιτρέψει στους εισαγγελείς «να εργαστούν σε αυτές τις υποθέσεις για τις επόμενες δεκαετίες», συμπληρώνεται.

Πηγή: newsbeast.gr