Να κατατάξει τον νέο κορονοϊό ως απειλή χαμηλού επιπέδου για τους εργαζομένους αποφάσισε την Τετάρτη 3 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια κίνηση που θα επιτρέψει στους εργοδότες ενός Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόζουν λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας από ό,τι θα έπρεπε να εφαρμόσουν εάν ο ιός θεωρούνταν απειλή υψηλού επιπέδου.

Η απόφαση μπορεί να έχει ευρείες οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις, καθώς μπορεί να έχει αντίκτυπο στα κόστη των εταιρειών για την πλήρη επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Βάσει των κανόνων της Ε.Ε., ο νέος κορονοϊός ταξινομήθηκε ως κίνδυνος Επιπέδου 3 σε έναν κατάλογο με τέσσερα επίπεδα, στον οποίο το Επίπεδο 4 είναι το ανώτερο.

Βάσει των κανόνων της Ε.Ε., ένας ιός Επιπέδου 3 «μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ανθρώπινη ασθένεια και να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζομένους· μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο διάδοσης στην κοινότητα, όμως συνήθως υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσματική προφύλαξη ή θεραπεία».

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι βιολογικοί παράγοντες Επιπέδου 4 είναι αυτοί που δημιουργούν «υψηλό κίνδυνο» μόλυνσης και για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμες προφυλάξεις ούτε θεραπεία.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβούλευση με επιστήμονες και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πηγή: newsbeast.gr