Το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κατέθεσε ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού.

Το Επιμελητήριο σημειώνει ότι η επόμενη μέρα απαιτεί ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών και η επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται ένα σαφές σχέδιο εξόδου με σταθερά βήματα που θα πρέπει να εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία.

Το «11 Steps Exit Plan» που συνέταξε το τμήμα μελετών του Επιμελητηρίου κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους υπουργούς και ζήτησε να εξεταστεί, ώστε να ενσωματωθεί στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά, το σχέδιο εξόδου που προτείνει το ΕΒΕΠ περιέχει τα ακόλουθα 11 βήματα:

-Εναρμονισμένοι κανόνες εξόδου με χρονικές διακρίσεις

-Συνέχεια επικοινωνίας για μέτρα δημόσιας υγείας και συμπεριφοράς

-Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αναζωογόνηση της κατανάλωσης

-Οικονομική υποστήριξη για τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας

-Έκτακτη και επείγουσα βοήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

-Διατήρηση εργασιακής ειρήνης και μείωση μη μισθολογικού κόστους. Προτείνονται τα εξής:

  • Μείωση των εισφορών από το 2020 για τις επιχειρήσεις και εργαζομένους, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους.
  • Επέκταση των υπερωριών σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν μεσοπρόθεσμα οι επιχειρήσεις τις ανάγκες τους.
  • Να επιτρέπεται στους εργοδότες να καθορίζουν πότε οι εργαζόμενοι θα πάρουν κανονικές άδειες, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τη σύνθεση του προσωπικού.
  • Απλοποίηση για καθυστέρηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και επέκτασης τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς προσαυξήσεις.

-Ορισμός λειτουργίας κάθε αγοράς από την τοπική κοινωνία. Όπως σημειώνεται, το άνοιγμα της Κυριακής δεν έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα, παρά μόνο σε τουριστικές περιοχές.

-Διεύρυνση δυνατοτήτων παράδοσης εμπορευμάτων. Προτείνεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπούν παραδόσεις επί 24ώρου βάσης για επιπλέον κλάδους και η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη θέση της και να διευκολύνει πολύπλοκες αλυσίδες αξίας να λειτουργούν χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους προμηθευτές.

-Υποστήριξη σε επίπεδο Πόλεων και Περιφερειών. Δηλαδή προτείνεται η δημιουργία ενός πολιτιστικού ταμείου διάσωσης σε κάθε περιφέρεια για όσους κλάδους αντιμετωπίζουν μαζική πτώχευση, όπως τους διοργανωτές εκθέσεων, συνεδρίων και εκδηλώσεων, θερινά θέατρα κλπ. Επίσης να υποστηριχθούν οι παραγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες

-Αντιμετώπιση και αποφυγή πτωχεύσεων και ανεργίας. (Μια γρήγορη ανάκαμψη σχήματος V είναι δυνατή μόνο εάν η διακοπή λήξει στις αρχές Μαΐου, διαφορετικά θα υπάρχει αργή ανάκαμψη με καμπύλη U ή ακόμη και L).

-Εγγυήσεις για την ακέραιη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Αναμένονται, εντός της εβδομάδας, οι σημαντικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής και εξασφάλιση συνθηκών ελεύθερου εμπορίου χωρίς προστατευτισμό.

Πηγή: newsbeast.gr