Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση δωροδοκίας ευρωβουλευτών από το Κατάρ, στην οποία εμπλέκεται και το όνομα της Εύας Καϊλή, καθώς μέσα στην ημέρα οι βελγικές αρχές θα προβούν σε ανακοινώσεις για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η ευρωβουλευτής ανακρίνεται, καθώς βρέθηκαν στο σπίτι της σακούλες με χρήματα, ενώ εκτός από τον σύντροφό της, που είναι κοινοβουλευτικός βοηθός στην ευρω-ομάδα των Σοσιαλιστών, φέρεται να κρατείται κι ο πατέρας της.

Ανεστάλησαν οι αρμοδιότητές της

Με απόφαση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αναστέλλονται όλες οι αρμοδιότητες της Εύας Καϊλή.

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει:

«Yπό το πρίσμα της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, αποφάσισα να αναστείλω με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις εργασίες που σας έχω αναθέσει υπό την ιδιότητά σας ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Την καθαίρεσή της ζητούν οι ευρωσοσιαλιστές

Την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν οι ευρωσοσιαλιστές.

Σύμφωνα με την πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών (S&D), Iratxe Garcia Perez, οι Σοσιαλδημοκρατές θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από την θέση η κ. Καϊλή.

Επιπλέον, η κ. Πέρεζ, σημειώνει ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, απαιτείται πρώτα απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων με πλειοψηφία 60% και μετά έγκριση από την Ολομέλεια με τα 2/3.

Το αίτημα για την καθαίρεση της έχουν ζητήσει επίσης οι Πράσινοι του ευρωκοινοβουλίου.

Έπεσε το Facebook

Η Εύα Καϊλή δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για την υπόθεση, όμως το Σάββατο έπεσε η προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Οι έρευνες και τα πρόσωπα που εμπλέκονται

Οι βελγικές αρχές ασχολούνται από τον Ιούλιο με την υπόθεση δωροδοκίας από στελέχη του Κατάρ σε αξιωματούχους με επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Από την αρχή οι έρευνες ήταν στοχευμένες και υπό άκρα μυστικότητα.  Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας δεν ανέφερε στο σπίτι ποιου υπόπτου βρέθηκε το τεράστιο χρηματικό ποσό, ωστόσο στη δήλωσή του αναφέρεται σε γυναίκα.

Η υπόθεση δωροδοκίας με μετρητά και ακριβά δώρα σε αξιωματούχους και άτομα με επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις από το Κατάρ, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση ενόψει του Μουντιάλ προκαλεί αναταραχή στις Βρυξέλλες. Η έρευνα διεξαγόταν κρυφά από τα μέσα Ιουλίου και μεταξύ των προσαχθέντων είναι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή. Ήταν συνεργάτης του επίσης προσαχθέντος πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει ιδρύσει τη ΜΚΟ Fight Impunity. Τη λίστα συμπληρώνουν δύο ακόμη Ιταλοί, ο Λούκα Βισεντίνι και ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα.

Ενορχηστρωτής φέρεται να είναι ο Παντσέρι, η σύζυγος και η κόρη του οποίου έχουν επίσης συλληφθεί στο Μπέργκαμο. Και οι τρεις αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 5 ετών. Ο πρώτος για «πολιτική παρέμβαση σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου με αντάλλαγμα πληρωμή» αναφέρει η  Corriere della Sera, επικαλούμενη την L’Echo.

Στο πλαίσιο της έρευνας σφραγίστηκε και το γραφείο της ευρωβουλευτή, Μαρί Αρενά, λόγω εμπλοκής μιας από τις βοηθούς της στην ΜΚΟ του Παντσέρι.

Πηγή: newsbeast.gr