Είναι δεδομένο πως η πανδημία του κορονοϊού θα προκαλέσει πολλές συνέπειες στον τομέα του τουρισμού. Η ζημιά στην Ελλάδα ενδεχομένως να περιοριστεί, καθώς ήδη δρομολογούνται οι σχετικές κινήσεις. Μάλιστα, η αισιοδοξία αυτή εκφράστηκε και στη Βουλή κατά τη διάρκεια απάντησης του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, με θέμα τη χρηματοδότηση προγράμματος εσωτερικού τουρισμού

«Παρά την αβεβαιότητα για την πορεία του παγκόσμιου τουρισμού, έχουμε την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξουν και ευκαιρίες, καθώς η χώρα μας βγαίνει από την υγειονομική κρίση», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Επίσης, τόνισε ότι σχετικά μέτρα στήριξης του ελληνικού τουρισμού που θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, από τα χρήματα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση «μπορεί ένα κομμάτι να πρέπει να πάει στον κοινωνικό τουρισμό, μπορεί ένα άλλο σημαντικό κομμάτι να πρέπει να πάει σε επικοινωνία για να φέρουμε ξένους τουρίστες».

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι «είναι άλλη η οικονομική επίπτωση από τα χρήματα που έρχονται από τους τουρίστες του εξωτερικού. Η οικονομική τους επίπτωση είναι τελείως διαφορετική. Μιλάμε για άλλον πολλαπλασιαστή της οικονομίας…».

Ο υφυπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι εξόχως δυναμική, και πως ίσως ανακαλύψουμε ότι «ο αναβαλλόμενος τουρισμός», που όλοι πιστεύουμε ότι θα επηρεάσει το 2021…, δηλαδή ο πόθος των ανθρώπων να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, «μπορεί ένα κομμάτι του να εξελιχθεί και φέτος!». Συνεπώς, είπε, πρέπει να διαμορφώσουμε το πακέτο των μέτρων, ώστε να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες, περιλαμβανομένων και των αναγκών μετακίνησης.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Κεγκέρογλου τάχθηκε υπέρ ενός προγράμματος άμεσης στήριξης του εσωτερικού τουρισμού. «Πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα, ώστε να υπάρξει η κρίσιμη μάζα για να λειτουργήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, και πάνω σε αυτό να προστεθεί το ποσοστό από τον εξωτερικό τουρισμό…» υποστήριξε.

Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη, πέραν της επιδότησης για 5-6 ημέρες διαμονής και της ημιδιατροφής να καλυφθούν και έξοδα μετακίνησης. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ζήτησε μέτρα και για τις μικρές επιχειρήσεις (π.χ. μικρά παντοπωλεία) σε τουριστικές περιοχές που δεν βοηθήθηκαν, επειδή οι ΚΑΔ τους δεν περιλαμβάνονταν στους πληττόμενους από τον κορονοϊό.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το πρόβλημα αρχίζει και επιλύεται διότι φεύγουμε από την λογική των ΚΑΔ. Πρώτο βήμα ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή του Μαρτίου, ενώ «θα υπάρξει και δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου θα μπουν οι τζίροι Απριλίου και Μαΐου, κι εκεί τα εποχικά μίνι μάρκετ θα μπορούν να καταγραφούν».

Ακόμη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα μέτρα, όπως η προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Εξήγησε, ωστόσο, ότι μαζικά φορολογικά κίνητρα, αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, διότι δεν έχουμε εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021.

Πηγή: newsbeast.gr