Με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωκοινοβουλευτική Oμάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την «εκδίωξη χιλιάδων προσφύγων από δομές φιλοξενίας και τη διακοπή ακόμα κι αυτού του γλίσχρου χρηματικού βοηθήματος που λαμβάνουν».

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο ευρωβουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, στην ερώτησή του αναφέρει:

«H κυβέρνηση της NΔ, αξιοποιώντας τη νομοθεσία και της προηγούμενης κυβέρνησης, προχωράει στην απαράδεκτη εκδίωξη χιλιάδων –11.000 έως 15.000– προσφύγων, μεταξύ αυτών οικογενειών και παιδιών, από δομές φιλοξενίας, ανάμεσα σε αυτές διαμερίσματα σχετικών προγραμμάτων. Ως δικαιολογία χρησιμοποιείται η απελευθέρωση θέσεων για “περαιτέρω αποσυμφόρηση των νησιών” λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις με βάση τη Συμφωνία ΕΕ-Tουρκίας, τον Kανονισμό του Δουβλίνο κ.ά. Παράλληλα, διακόπτεται ακόμα και αυτό το ελάχιστο χρηματικό μηνιαίο βοήθημα των 90 ευρώ, ενώ από 1-9-2020 οι όποιες προπληρωμένες κάρτες των αιτούντων άσυλο θα μπορούν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για αγορές και όχι για ανάληψη μετρητών.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της ΕΕ δεδομένου ότι η κυβέρνηση στηρίζει την προκλητική αυτή απόφαση στο ότι τα ευρωενωσιακά κονδύλια αφορούν αποκλειστικά αιτούντες άσυλο.

Υπογραμμίζεται ότι η “έξωση” των προσφύγων λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο όπου παραμένουν οι κίνδυνοι της πανδημίας και ενώ υποτίθεται ότι συνεχίζονται τα μέτρα φυσικής απόστασης και υγιεινής. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί όχι μόνο για τη στέγασή τους, αλλά και για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ένταξη στην εργασία κ.λπ., προδιαγράφοντας τραγικές συνέπειες στη ζωή τους».

Ο κ. Παπαδάκης καταλήγει ως εξής στην ερώτησή του: «Mε βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα:

  • Να μην πεταχτεί στο δρόμο κανένας πρόσφυγας στο δρόμο και να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης;
  • Να διευκολύνονται άμεσα όσοι παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους και για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξη από το κράτος κι όχι από τις ΜΚΟ στην κοινωνία για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους;
  • Να αρθεί η απαγόρευση χρήσης των προπληρωμένων καρτών των αιτούντων άσυλο αποκλειστικά για αγορές και όχι για ανάληψη μετρητών;».

Πηγή: newsbeast.gr