Το οξείδιο του αζώτου είναι ένας από τους επιβλαβής ατμοσφαιρικούς ρύπους που επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον.

Για τους ερευνητές της ιστορίας μας πάντως, το οξείδιο του αζώτου μετατράπηκε σε… αέριο γέλιου! Και αυτό το οξείδιο του αζώτου ήταν αποτέλεσμα των ακαθαρσιών του αυτοκρατορικού πιγκουίνου.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science of the Total Environment», μας λέει πως ο καθηγητής Bo Elberling και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης επηρεάστηκαν πολύ από τα περιττώματα που τους περιέβαλλαν στην Ανταρκτική. Ναι, δεν μπορούσαν να σταματήσουν να γελούν.

«Τα περιττώματα του πιγκουίνου παράγουν υψηλά επίπεδα οξειδίου του αζώτου γύρω από τις αποικίες τους», είπε ο ακαδημαϊκός στο πρακτορείο AFP, «όταν εισπνεύσει κανείς τέτοιες μυρωδιές για αρκετές ώρες, τρελαίνεται τελείως. Στο τέλος νιώθεις άρρωστος και έχεις πονοκέφαλο».

Το οξείδιο του αζώτου είναι 300 φορές πιο επιβλαβές για το περιβάλλον από το διοξείδιο του άνθρακα. Είναι όμως γνωστό και ως αναισθητικό και ως αέριο του γέλιου, καθώς σε κάνει να νιώθεις ευφορία και χαλάρωση, ενώ σε κάποιους καταλήγει και σε ακατάσχετο γέλιο.

Οι ερευνητές μετρούσαν αυτό ακριβώς, τον αντίκτυπο των ακαθαρσιών του αυτοκρατορικού πιγκουίνου στο λιώσιμο των παγετώνων της Ανταρκτικής…

Πηγή: newsbeast.gr