Εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκε η Εύα Καϊλή με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς η ευρωβουλευτής ερευνάται για σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε υπόθεση δωροληψίας από το Κατάρ.

«Υποψίες για διαφθορά από το Κατάρ: Προσήχθη η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή», αναφέρει ο τίτλος της βελγικής LeSoir.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως «οι Αρχές έκαναν έφοδο στο σπίτι της Εύας Καϊλή, ενώ ο σύντροφός της (Φραντσέσκο Τζόρτζι) είχε συλληφθεί το πρωί. Και οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα για διαφθορά».

Στο κείμενό της η βελγική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.

Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ σημειώνει πως η κα. Καϊλή έχει κληθεί από τις βελγικές Αρχές, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Λίγα μετά τη δημοσίευση του επίμαχου βελγικού άρθρου και τις εξελίξεις με την Εύα Καϊλή, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωση και επίσημα την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να θέσει εκτός κόμματος την Ευρωβουλευτή.

Η ανακοίνωση από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Το χρονικό της υπόθεσης

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Στρασβούργο

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν την Παρασκευή (9/12) στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από το Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Την επίσημη ανακοίνωση για την υπόθεση έκανε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία, με τις πληροφορίες να «βγαίνουν» κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω της εφημερίδας Le Soir.

Αξιωματούχοι του Κατάρ φέρεται να είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.

Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Σημειώνεται πως οι Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή και σημαντική στρατηγική θέση».

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες της Αστυνομίας σε διάφορες περιοχές των Βρυξελλών, όπου έχει την έδρα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατάσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί. «Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής», τόνισε η εισαγγελία.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από την έρευνα για πιθανές υποθέσεις διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει χώρος για διαφθορά πουθενά στην ΕΕ. Οι αρχές έχουν την πλήρη υποστήριξή μας» τόνισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Σοσιαλδημοκράτες: «Μηδενική ανοχή» – Η ανακοίνωση μετά τις καταγγελίες για διαφθορά σε θεσμικά όργανα της ΕΕ

«Στάση μηδενικής ανοχής στη διαφθορά» τονίζει ότι τηρεί η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, αρνούμενη ωστόσο να σχολιάσει τις «εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες», μετά τις καταγγελίες για διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

«Είμαστε θορυβημένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Παίρνουμε στάση μηδενικής ανοχής για τη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη της υπόθεσης. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Με αυτό το πνεύμα, δεν θα σχολιάσουμε δημόσια τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες», τονίζει η Ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ανακοίνωση προσθέτει, επίσης, ότι: «Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, μέχρις ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητούμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα σχετικά μετην απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

Πηγή: newsbeast.gr