Την πρότασή της προς τις ΗΠΑ για τη συγκρότηση μιας «τεχνικής ομάδας εργασίας», με τη συμμετοχή και του ΝΑΤΟ, επανέλαβε την Τρίτη 14 Απριλίου η Τουρκία, προκειμένου να επιλυθεί η διένεξη με την Ουάσινγκτον, με αφορμή την αγορά εκ μέρους της Άγκυρας του αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ εντάθηκαν πέρσι, ωθώντας τις ΗΠΑ να απειλήσουν με κυρώσεις την Τουρκία και να διακόψουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα παραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το S-400 δεν είναι συμβατό με τα συστήματα της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας και απειλεί την τεχνολογία Stealth των F-35 της εταιρείας Lockheed Martin.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό και διαβεβαιώνει ότι το ρωσικό σύστημα δεν θα ενταχθεί στα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

Προτού να ξεσπάσει η πανδημία της Covid-19, ωστόσο, οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δέχτηκαν σφοδρό πλήγμα, καθώς η Μόσχα παρέχει στήριξη στη στρατιωτική επιχείρηση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, στην πόλη Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι μάχες μεταξύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων με τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους αντάρτες συνεχίζονταν, η Άγκυρα προσέτρεξε στη βοήθεια των ΗΠΑ, ζητώντας να της δοθούν πυρομαχικά αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που εκτοπίστηκαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. Από τότε τόσο η Τουρκία όσο και οι ΗΠΑ τηρούν σιγή για το θέμα των S-400.

Η Άγκυρα είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι το ρωσικό σύστημα επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία εντός του Απριλίου, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για κάτι τέτοιο.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε μια εκδήλωση του ιδρύματος Atlantic Council, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε σήμερα ότι η στάση της χώρας του για την επίλυση του προβλήματος δεν έχει αλλάξει. «Προτείναμε στις ΗΠΑ να συγκροτήσουμε μια τεχνική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και μάλιστα η Συμμαχία μπορεί να είναι επικεφαλής αυτής της ομάδας εργασίας. Και αυτή η πρόταση παραμένει στο τραπέζι», σημείωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να αγοράσει και το αμερικανικό σύστημα Patriot αν της γίνει μια καλή προσφορά. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν προτίθεται να παράσχει το σύστημα αυτό στην Τουρκία, εκτός και αν αναθεωρήσει τη στάση της για τους S-400.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον τον περασμένο Νοέμβριο και συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συμφώνησε τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγή: newsbeast.gr