Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Γενς Στόλτενμπεργκ το Σάββατο, με βασικό θέμα συζήτησης την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν επίσημα αίτημα ένταξης.

«Συνομίλησα σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό (Μαρκ Ρούτε). Αξιωματούχοι από Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία ζήτησαν επίσης μια συνάντηση (που προβλέπεται να διεξαχθεί) αύριο (Σάββατο). Και στη συνέχεια θα μιλήσουμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, επανέλαβε την εναντίωση του στην ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, επειδή δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες». «Δεν μπορούμε να πούμε νΑΙ» στη Σουηδία και τη Φινλανδία, δήλωσε στη συνέχεια.

Σημειώνεται, ότι ο Ερντογάν επικρίνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά μέλη του PKK, την απέλαση 30 από τα οποία ζητεί η Τουρκία από τη Στοκχόλμη χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Εκτός από το ζήτημα των «τρομοκρατών», η Τουρκία κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα από το 2019, ως αντίποινα για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Οι δύο χώρες είχαν αναφερθεί στις αρχές της εβδομάδας στο ενδεχόμενο αποστολής διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Άγκυρα, όμως ο Ερντογάν τους απέτρεψε από το να επιχειρήσουν το ταξίδι.

Πηγή: newsbeast.gr