«Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για εμπρησμό» αναφέρει σε δήλωση του ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε δημοτική έκταση με ογκώδη απορρίμματα και χόρτα, άνωθεν της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Ευόσμου.

Ο κ.Μανδαλιανός υποστηρίζει πως με τη συγκεκριμένη πυρκαγιά έρχεται στην επικαιρότητα το πρόβλημα της ρίψης ογκωδών αντικειμένων σε οικοπεδικές εκτάσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «εστίες κινδύνου για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια της περιοχής» καθώς «επιτήδειοι από διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης απορρίπτουν πάσης φύσεως αντικείμενα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «στην επίμαχη δημοτική έκταση όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, η προσωρινή απόθεση κλαδιών και ογκωδών υλικών από τις υπηρεσίες του δήμου αποτελούσε πάγια τακτική την τελευταία πενταετία» γεγονός που σταμάτησε με την ανάληψη της διοίκησης από τη δημοτική του αρχή αφού προχώρησε απευθείας στη μεταφορά των συλλεγόμενων ποσοτήτων στον ΧΥΤΑ, σε συνεννόηση και συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

‘Οπως αναφέρει ο κ.Μανδαλιανός, την επομένη μέρα από την πυρκαγιά, στην ίδια έκταση, «απορρίφθηκαν από αγνώστους ποσότητες ογκωδών αντικειμένων, συνεχίζοντας την παράνομη και επικίνδυνη αυτή πρακτική».

«Η δημοτική αρχή θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πάταξη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν θα λογοδοτήσει όμως για χρόνιες ανεπάρκειες και παθογένειες του παρελθόντος. Κατανοούμε την απόγνωση και αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας και διαβεβαιώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για την απομάκρυνση των κινδύνων που απειλούν τους κατοίκους της περιοχής», συμπληρώνει ο κ.Μανδαλιανός.

Μέσω της δήλωσης του ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου ευχαριστεί επίσης τους υπαλλήλους του δήμου, την πυροσβεστική υπηρεσία και όλους όσοι συνέδραμαν για την κατάσβεση της, ενώ ζητά τη συνεργασία όλων των δημοτών για να παταχθεί το φαινόμενο με την ανεξέλεγκτη ρίψη ογκωδών αντικειμένων.