Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και πρώην αρμόδιος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν δήλωσε πως σχεδιάζει να είναι υποψήφιος για την προεδρία την ερχόμενη χρονιά, όταν και θα πραγματοποιηθούν η εκλογή του νέου αρχηγού του κράτους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο 61χρονος Ρεν, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως θα ζητήσει την ετήσια άδειά του πριν από τις εκλογές και δεν θα ασκεί επίσημα καθήκοντα κατά την προετοιμασία του για να είναι υποψήφιος.

Ο ίδιος πρέπει να συγκεντρώσει 20.000 υπογραφές πριν μπορέσει να μπει επισήμως στην κούρσα. «Θα υποβάλω αίτηση για άδεια όταν, όπως ελπίζω, επισημοποιηθεί η υποψηφιότητά μου για την προεδρία», δήλωσε ο Ρεν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Πέκα Χααβίστο, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας, καθώς η κυβέρνηση παραιτήθηκε μετά τις γενικές εκλογές, ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Η εξωτερική πολιτική και η πολιτική της ασφάλειας είναι μεταξύ των σημαντικότερων συνταγματικών αρμοδιοτήτων των προέδρων της Φινλανδίας.

Τον Απρίλιο η Φινλανδία εντάχθηκε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, σε μια ιστορική πολιτική στροφή που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και προκάλεσε απειλή της Μόσχας για «αντίμετρα».