Ο Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυνε έκκληση στα μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν «γρήγορα» βοήθεια στα θύματα της πλημμύρας στην Ουκρανία και στις πλημμυροπαθείς περιοχές, μετά την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα.

Μάλιστα, ο Ντμίτρο Κουλέμπα παρενέβη μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματός του.

Μιλώντας στους πρεσβευτές των 31 χωρών, ο Ουκρανός υπουργός τους ενημέρωσε για την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα και ανέλυσε τα προβλήματα και τις ανάγκες των θυμάτων.

Από την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος, για την οποία Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται, πλημμύρισαν πόλεις και χωριά και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου, καθώς και πολλές συνοικίες της περιφερειακής πρωτεύουσας, της Χερσώνας.

Οι Σύμμαχοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. Πολλές χώρες στέλνουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως φίλτρα νερού, αντλίες, γεννήτριες και σκηνές για τη στέγαση των κατοίκων που έμειναν χωρίς σπίτι.

Το Ευροατλαντικό Κέντρο Συντονισμού των Δράσεων για περιπτώσεις καταστροφών (EADRCC) έχει καταγράψει μια λεπτομερή λίστα των αναγκών της Ουκρανίας. Το κέντρο αυτό συντονίζει τα αιτήματα και την προσφορά βοήθειας σε περιπτώσεις φυσικών ή άλλων καταστροφών.

Οι ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων θα συζητηθούν στη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία (την λεγόμενη Ομάδα Ραμστάιν) στις 15 Ιουνίου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

Πηγή: newsbeast.gr