Χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο οποίος κρίθηκε ένοχος, με ελαφρυντικά, για δυο πράξεις παράβασης καθήκοντος.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τα ελαφρυντικά του προτέρου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τα οποία ζήτησε η υπεράσπιση του.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 8-5 με την μειοψηφία να εκφράζει τη θέση ότι δεν πρέπει να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον πρωην υπουργό.

«Ο βίος του ήταν υποδειγματικός» ανέφερε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου με την εισαγγελέα της έδρας, Όλγα Σμυρλή να εισηγείται να γίνουν δεκτά από το δικαστήριο και τα δυο ελαφρυντικά που προτάθηκαν και στη συνέχεια να προτείνει να την επιβολή χρηματικής ποινής 1.000 ευρώ.

Η αναγνώριση των ελαφρυντικών από το δικαστήριο «ξεκλείδωσε» τις διατάξεις του νόμου που προβλέπουν επιβολή χρηματικής ποινής ή κοινοφελούς εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεράσπιση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προανήγγειλε προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η απόφαση

Η πρόεδρος Βασιλική Ηλιοπούλου λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ανακοίνωσε την ετυμηγορία των 13 ανώτατων δικαστών οι οποίοι, κατά πλειοψηφία, έκριναν ένοχο για δυο πράξεις παράβασης καθήκοντος τον πρώην υπουργό.

Οι δικαστές απάλλαξαν τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για δυο άλλες πράξεις παράβασης καθήκοντος, επίσης, κατά πλειοψηφία αλλά και για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας για την οποία κρίθηκε αθώα η πρωην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Συγκεκριμένα , ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης καταδικάστηκε για τις καταγγελίες της Ελένης Ράικου κατά πλειοψηφία 7-6 και του Παναγιώτη Αθανασίου ως προς το σκέλος που αφορά στην υπόθεση του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα κατά πλειοψηφία 8-5.

Αντίθετα, απαλλάχθηκε κατά πλειοψηφία 8-5 για τις καταγγελίες της Γεωργίας Τσατάνη και του Παναγιώτη Αθανασίου όσο αφορά τα σκέλη που αφορούσαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο κατά πλειοψηφία 8-5 και τους επιχειρηματίες Γιάννη Αλαφούζο και Ανδρέα Βγενόπουλο κατά πλειοψηφία 7 -6.

Ωστόσο, κατά πλειοψηφία, το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη για τις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Η Ελένη Τουλουπάκη απαλλάχθηκε κατά πλειοψηφία 9 προς 4 για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Η πρόεδρος ανακοίνωσε πως η πλειοψηφία του δικαστηρίου, 8 έναντι 5, έκρινε πως η Ελένη Τουλουπάκη πρέπει να απαλλαγεί και από το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά επιτρεπτή μεταβολή της κακουργηματικής κατηγορίας της κατάχρησης εξουσίας.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος αθωώθηκε ομόφωνα από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας.

Πηγή: newsbeast.gr