Να αφεθούν ελεύθεροι και να τους παραδοθούν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ στα οποία υποβλήθηκαν ζητούν τουλάχιστον 300 έγκλειστοι σε δύο κέντρα κράτησης της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ, οι οποίοι συνελήφθησαν διότι παραβίασαν τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι αρχές του Σαλβαδόρ θέτουν υπό κράτηση όσους κατηγορούν για την παραβίαση της υποχρεωτικής καραντίνας στο σπίτι που επέβαλε με διάταγμα ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε τον Μάρτιο, παρότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει έκτοτε αποφανθεί ότι δεν πρέπει να συλλαμβάνονται οι πολίτες αυτοί, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Οι κρατούμενοι σε αθλητικό κέντρο στο Σαν Σαλβαδόρ, την πρωτεύουσα της χώρας, κατήγγειλαν πως παραμένουν σε καραντίνα για πάνω από 40 ημέρες. Είπαν επίσης ότι υποβλήθηκαν σε διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τα αποτελέσματά τους.

Ο Πάμπλο Πέρες, αγρότης, 52 ετών, ο οποίος διευκρίνισε ότι συνελήφθη επειδή περπατούσε στον δρόμο, δήλωσε πως οι έγκλειστοι στο κέντρο είναι υγιείς. Συμπλήρωσε ότι οι κρατούμενοι εξετάζονται συχνά από γιατρούς.

Παράλληλα σε άλλο κέντρο, το οποίο εγκαταστάθηκε στον χώρο στάθμευσης μιας εκκλησίας Βαπτιστών στην πρωτεύουσα, άλλη ομάδα εγκλείστων βγήκε στα παράθυρα και στην ταράτσα για να καταγγείλει τον πλεονάζοντα αριθμό των κρατουμένων, τις ανθυγιεινές συνθήκες και το γεγονός ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας επιτηρούσαν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στηλίτευσαν την κίνηση του Μπουκέλε να δώσει στη δημοσιότητα απίστευτες φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται εκατοντάδες φυλακισμένα μέλη συμμοριών, με τα εσώρουχα, καθισμένα στο δάπεδο υπό τα βλέμματα των φρουρών, στο πλαίσιο της τιμωρίας τους για την πρόσφατη έξαρση της βίας.

Στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου καταγράφονται 13 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 555 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έχουν δημιουργηθεί 91 κέντρα για την κράτηση των παραβατών των μέτρων. Σε αυτά έχουν οδηγηθεί 3.964 άνθρωποι, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Πηγή: newsbeast.gr