Η κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην Κίνα, σχεδιάζει να προχωρήσει σε διαγνωστικά τεστ νουκλεϊκού οξέος μέσα σε διάστημα 10 ημερών, σε όλον τον αστικό ιστό, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters και με δυο πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης.

Η κάθε συνοικία της πόλης κλήθηκε να παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο εξετάσεων μέχρι αύριο Τρίτη, για την αντίστοιχη περιοχή τους, αναφέρει αυτό το έγγραφο.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ουχάν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες να σχολιάσουν αυτήν την εξέλιξη.

Το Σαββατοκύριακο στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων αναφέρθηκαν πέντε νέες μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, για πρώτη φορά μετά την άρση της πολύμηνης καραντίνας, στις 8 Απριλίου.

Ξεπέρασαν τα 100.000 τα κρούσματα στα αραβικά κράτη του Κόλπου

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στα έξι αραβικά κράτη του Κόλπου ξεπέρασε σήμερα τις 100.000, εκ των οποίων 557 θάνατοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Οι μολύνσεις στην περιοχή συνδέθηκαν αρχικά με τα ταξίδια. Ωστόσο, παρά τη λήψη πρώιμων μέτρων για την καταπολέμηση του ιού, τα κράτη του Κόλπου κατέγραψαν μια εξάπλωση του ιού στις τάξεις των μεταναστών εργατών χαμηλού εισοδήματος που ζουν σε συνωστισμένες συνοικίες, με αποτέλεσμα οι αρχές να επιταχύνουν τα τεστ.

Η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο κράτος του Κόλπου με πληθυσμό περίπου 30 εκατομμυρίων, έχει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων (41.014) και θανάτων (255). Κατέγραψε 1.966 νέες μολύνσεις και εννέα νέους θανάτους σήμερα. Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στο σουνιτικό βασίλειο υπερέβη το όριο των 1.000 στις 18 Απριλίου.

Οι υγειονομικές αρχές είχαν εκτιμήσει τον Απρίλιο ότι ο ιός θα μπορούσε τελικά να μολύνει έως και 200.000 ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία.

Αλλού στην περιοχή, το μικροσκοπικό κράτος του Κατάρ στις 5 Μαΐου ξεπέρασε τον περιφερειακό επιχειρηματικό κόμβο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχοντας τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων μεταξύ των έξι κρατών.

Το Κατάρ, όπου οι υγειονομικές αρχές την περασμένη Πέμπτη, τόνισαν ότι η επιδημία είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, σημείωσε σταθερή αύξηση των κρουσμάτων, φτάνοντας τις 23.623, ενώ ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε σταθερός στους 14.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί συνολικά 18.198 μολύνσεις και 198 θάνατοι.

Ορισμένα αραβικά κράτη του Κόλπου χαλάρωσαν τα μέτρα απαγόρευσης με την έναρξη του Ραμαζανιού στις 24 Απριλίου.

Τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία χαλάρωσαν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που ίσχυαν από τα μέσα Μαρτίου. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Πέμπτη τη συγκρότηση μιας αστυνομικής μονάδας για την παρακολούθηση των παραβιάσεων του lockdown και απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων.

Το Κουβέιτ, όπου σημειώθηκε πρόσφατα αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, χθες Κυριακή επέβαλε πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας για 20 ημέρες, εξαιρώντας μόνο τις βασικές υπηρεσίες, αντί για την 16ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε προηγουμένως εφαρμόσει.

Το εμιράτο του Ντουμπάι, ο τουριστικός και επιχειρηματικός κόμβος των ΗΑΕ, επέτρεψε στα εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια και τα καφέ να ανοίξουν ξανά με περιορισμούς στις 23 Απριλίου. Ορισμένα άλλα εμιράτα ακολούθησαν στην ίδια πορεία. Η Σαουδική Αραβία επέτρεψε στα εμπορικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων, να ανοίξουν ξανά στις 29 Απριλίου με περιορισμούς έως τις 15 Μαΐου.

Το Κατάρ έχει διατηρήσει το κλείσιμο δημόσιων χώρων με εξαίρεση εκείνους που παρέχουν βασικές υπηρεσίες και αγαθά.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού στην Ρωσία κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 1

Ο δείκτης μεταδοτικότητας (R) του κορονοϊού κυμαίνεται στην Ρωσία κατά μέσο όρο στο 1, αλλά διαφοροποιείται σημαντικά από περιφέρεια σε περιφέρεια δήλωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, κατά την διάρκεια σύσκεψης με θέμα την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα, της οποίας προήδρευσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σήμερα, την 11η Μαΐου, στην Ρωσική Ομοσπονδία, ο δείκτης μεταδοτικότητας (R) της νόσου ισούται κατά μέσο όρο με το 1, στις περιφέρειες όμως παρουσιάζει σοβαρές διακυμάνσεις», δήλωσε η Γκόλικοβα.

Με βάση τους υπολογισμούς του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS,οι οποίοι βασίζονται στα επίσημα στοιχεία, αυτή την στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας (R) στην Ρωσία είναι στο 1,04. Για να αρχίσει η άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί λόγω κορονοϊού, ο δείκτης μεταδοτικότητας (R) πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος της μονάδας.

Η Γκόλικοβα ανακοίνωσε επίσης ότι είναι υψηλός ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ κορονοϊού που πραγματοποιούνται σε 66 περιφέρειες της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην χώρα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 5,6 εκατομμύρια τεστ κορονοϊού, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο πραγματοποιήθηκαν 188.000 τεστ.

Η ίδια προσέθεσε ότι 11 περιφέρειες μπορούν να ξεκινήσουν την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ περισσότερες από 20 περιφέρειες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την χαλάρωση των μέτρων εφόσον εξασφαλίσουν επάρκεια σε νοσοκομειακές κλίνες και διαγνωστικά τεστ.

Πηγή: newsbeast.gr