Διαφωνεί η πλειοψηφία των οικονομολόγων με τη θέσπιση διατίμησης σε προϊόντα, όπως οι προστατευτικές μάσκες: αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις 64 οικονομολόγων στο ερώτημα που τους υπέβαλε το «Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης».

Με αφορμή τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το ΚΕΦίΜ ζήτησε από 64 κορυφαίους οικονομολόγους να πάρουν θέση ως προς το αν η κυβέρνηση πρέπει να προβεί ή όχι, σε διατίμηση προϊόντων πρώτης ανάγκης όπως οι προστατευτικές μάσκες, με σκοπό να διασφαλιστεί η επαρκής διαθεσιμότητά τους στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως η σημαντική πλειοψηφία των μελών του Πάνελ απορρίπτει την πρόταση της διατίμησης, με όσους διαφωνούν με αυτήν να είναι περίπου διπλάσιοι από εκείνους που συμφωνούν».

Συγκεκριμένα, στην κλίμακα 1 ως 5, όπου 1 το «διαφωνώ απολύτως» και το 5 το «συμφωνώ απολύτως» με τη διατίμηση, στο «1» είναι το 44%, στο «2» το 13%, στο «3» το 17%, στο «4» το 8% και στο «5» το 19%. (Τα ποσοστά δεν αθροίζουν 100%, λόγω της στρογγυλοποίησης).

Σημειώνεται ότι «το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων» είναι μια νέα πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ που καταγράφει και αναδεικνύει τις απόψεις διακεκριμένων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής.

Στο πάνελ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συμμετέχουν, συνολικά, 74 οικονομολόγοι από 59 κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς που εδράζουν σε 11 χώρες. Στα μέλη του Πάνελ τίθενται κάθε μήνα επίκαιρα ερωτήματα οικονομικής πολιτικής και οι απαντήσεις τους παρουσιάζονται την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα στην εφημερίδα «Καθημερινή».