Στους δρόμους των ΗΠΑ κατέβηκαν χθες, Σάββατο 24/06, υποστηρικτές και πολέμιοι του δικαιώματος στην άμβλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει παλαιότερη ιστορική απόφασή του, στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» το 1973 που νομιμοποιούσε την άμβλωση σε όλη τη χώρα. Μεταξύ των διαδηλωτών, ήταν οι οργανώσεις Women’s March και NARAL Pro-Choice America.

Στην Ουάσινγκτον, υποστηρικτές και εκπρόσωποι αμερικανικών οργανώσεων υπεράσπισης του δικαιώματος στην άμβλωση, συγκεντρώθηκαν στο Κολόμπους Σερκλ για να γιορτάσουν την ήττα ορισμένων πολέμιων της άμβλωσης στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 και για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών για την προεδρία και το Κογκρέσο του ερχόμενου έτους.

Παράλληλα, σε άλλο σημείο της αμερικανικής πρωτεύουσας, στο Μνημείο Λίνκολν, οργανώσεις κατά των αμβλώσεων, μεταξύ των οποίων η Students for Life America, συγκεντρώθηκαν για την «Εθνική Πορεία Εορτασμού της Ημέρας της Ζωής». Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές του 2024, βρισκόταν μεταξύ των ομιλητών.

«Ποτέ δεν θα επαναπαυτούμε, ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να επαναφέρουμε την ιερότητα της ζωής στο επίκεντρο της αμερικανικής νομοθεσίας σε κάθε πολιτεία της χώρας», δήλωσε χθες ο Πενς σε προεκλογική εκδήλωση για την Άιοβα, την πολιτεία που θα ψηφίσει πρώτη για την ανάδειξη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου που θα διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία.

Στο Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, πλήθος φώναζε το σύνθημα «άλλα τέσσερα χρόνια», καθώς η Δημοκρατική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις εκφωνούσε ομιλία υπέρ μιας εθνικής νομοθεσίας για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση. Νέος νόμος που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικανούς τίθεται σε ισχύ στη Βόρεια Καρολίνα την 1η Ιουλίου. Αυτός μειώνει το νόμιμο περιθώριο για τις αμβλώσεις από τις 20 εβδομάδες κύησης που ήταν μέχρι τώρα στις 12.

«Ξέρουμε ότι η μάχη αυτή δεν θα κερδηθεί πραγματικά έως ότου διασφαλίσουμε αυτό το δικαίωμα για κάθε Αμερικανίδα, κάτι το οποίο σημαίνει τελικά ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρέπει να επαναφέρει αυτό που αφαίρεσε το Ανώτατο Δικαστήριο», σημείωσε η Χάρις αναφερόμενη στο δικαίωμα στην άμβλωση.

Στις 24 Ιουνίου του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφασή του το 1973 στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» που διασφάλιζε από τότε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Μετά την απόφαση του 2022, αφέθηκε στη διακριτική ευχέρεια των πολιτειών να νομοθετούν σχετικά με το θέμα αυτό και περίπου 20 από αυτές επέβαλαν στη συνέχεια απαγόρευση ή σημαντικούς περιορισμούς στις αμβλώσεις. Άλλες υιοθέτησαν αντιθέτως νέες εγγυήσεις για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Αυτή ήταν μια απόφαση με «καταστροφικές» συνέπειες για την υγεία των γυναικών, κατήγγειλε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Οι πεποιθήσεις μου δεν θα πρέπει να περιορίζουν τα δικαιώματά σας» και «σώμα μου, επιλογή μου» ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν σε πανό στη συγκέντρωση υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση που έγινε χθες στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να παραμείνει κεντρικό στους προεκλογικούς αγώνες ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο και την προεδρία των ΗΠΑ το ερχόμενο έτος και οι ακτιβιστές και στις δύο πλευρές χρησιμοποίησαν τη χθεσινή ημέρα για να κινητοποιήσουν τη βάση τους και να υπάρξει μεγαλύτερη πολιτική δέσμευση.

Πηγή: newsbeast.gr