«Γενναία» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών την πρόταση της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισ. ευρώ (εκ των οποίων στην Ελλάδα αναλογούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 22,5 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και περίπου 9,5 δισ. ευρώ από δανεισμό). Πρόσθεσε δε, ότι η πρόταση «εδράζεται σε τέσσερις άξονες: Είναι γενναία, ευέλικτη, αφορά κυρίως σε επιχορηγήσεις και προκύπτει από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό».

«Υπάρχουν προβλέψεις που σχετίζονται με την κάλυψη των επιπτώσεων του κορονοϊού στις επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ωστόσο διευκρίνισε πως «τα ποσά δεν έχουν κατασταλάξει».

Κλιματική αλλαγή, έρευνα, καινοτομία, νέες τεχνολογίες είναι κάποιοι από τους τομείς οι οποίοι ενδέχεται να ενισχυθούν σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ τόνισε: «Στήριξη της υγείας υπήρχε από την Κυβέρνηση και τον Προϋπολογισμό. Οι επιπλέον πόροι θα είναι χρήσιμοι για να κάνουμε ένα πιο ενισχυμένο ΕΣΥ».

Αναφορικά με το πότε θα έρθουν στη χώρα αυτά τα χρήματα, είπε: «Εκταμίευση χρηματικού ποσού, δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει μέχρι τον Ιούνιο. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους προσδοκούμε να υπάρχουν εκταμιεύσεις των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορονοϊό, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως έρχονται κονδύλια τα οποία θα στηρίξουν την αγορά.

Ο υπουργός έκανε αναφορά στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» (από το οποίο εκταμιεύθηκαν υπό τη μορφή δανείου άνω των 600 εκατ. ευρώ σε περίπου 52.000 επιχειρήσεις και θα επαναληφθεί τον Ιούνιο με ποσά άνω του 1,4 δισ. ευρώ) και στην επιδότηση του επιτοκίου των τραπεζικών δανείων, επισημαίνοντας ότι «θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών ορίων».

Πηγή: newsbeast.gr