«Πράξη εθνικής ευθύνης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ», χαρακτήρισε τη δημιουργία του «μαξιλαριού» ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 98,4». Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να το αξιοποιήσει για να στηρίξει την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι πρόκειται για κρίση που μπορεί να αποδειχθεί δομική για την κοινωνία και την οικονομία, «γι’ αυτό τα μέτρα πρέπει να έχουν δομικό χαρακτήρα, μια τέτοια πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες». Υπογράμμισε δε τη σημασία του να αναλάβει η Ευρώπη τις δικές της ευθύνες. Όμως, τόνισε, η ΕΕ απέδειξε ότι «είναι κατώτερη των περιστάσεων, η απόφαση του Eurogroup εντείνει τις ανησυχίες μας» και «η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών». Σημείωσε ότι «πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το μαξιλάρι των 37 δισ. Είναι κρίσιμο να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας».

«Από την πρώτη στιγμή και ειδικά μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση, χρήσιμη προς την κοινωνία», σημείωσε. Χαρακτήρισε θετική τη γενική έκκληση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και να αποφύγουν τις συναναστροφές. Όμως πρόσθεσε ότι «περιμέναμε συγκεκριμένη αναφορά στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων» και ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ «η δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα δούμε την πορεία εξέλιξης των γεγονότων και κατά τη διάρκεια θα πράξουμε».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης της οικονομίας και της εργασίας τώρα και βέβαια να στηριχθεί άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας», ενώ σχολίασε ότι «ακόμη και οι πιο φανατικοί θιασώτες της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας αναγνωρίζουν ότι μόνο ένα στιβαρό δημόσιο σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βιώνουμε». Είπε ότι «οι 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν φτάνουν» και ότι εκκρεμούν οι 4.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 και το 2020.

Σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ιδιαίτερα εκείνες για πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, γενναίες επιδοτήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και ενίσχυση των επιχειρήσεων στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς και απέναντι στις τράπεζες. Υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθούν «τα φαινόμενα μαζικών και αθρόων απολύσεων, για να μην υπάρξει ντόμινο». Πρόσθεσε ότι η Ισπανία και η Γαλλία ήδη έλαβαν σχετικά μέτρα «και αναμένουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει το ίδιο, να μην στοιχίσει η ολιγωρία στην ελληνική οικονομία».

Πηγή: newsbeast.gr