Οι νεκροί από κορονοϊό φτάνουν πλέον τους 43 σύμφωνα με την ανακοίνωσή του Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση, το απόγευμα της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, τα νέα κρούσματα του Covid- 19 είναι 56, αυξάνοντας τα συνολικά κρούσματα από τα τέλη του Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα 30 Μαρτίου στα 1212.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Χαρδαλιάς ο οποίος ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους του εργοταξίου της Μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως όλες οι μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας λειτουργούν με το μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους.

Επισήμανε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί τη σύμπραξη πολιτείας και πολιτών, γιατί μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού και γι’αυτό τον λόγο αξιολογούνται καθημερινά τα δεδομένα κάθε περιοχής στην επικράτεια.

Ανακοίνωσε επίσης πως τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι, κατά τους οποίους 22 συμπολίτες βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει τους όρους της καραντίνας.

Αναφορικά με το αν θα τελειώσει η καραντίνα το Πάσχα και θα παύσει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας ανέφερε:

«Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά, δεν θα πάμε σε εκκλησίες αλλά θα προσευχηθούμε».

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στα υγειονομικά υλικά ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε οι πράξεις προσφοράς αυξάνονται. Σήμερα τα ξημερώματα προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Aegean το οποίο μετέφερε από την Κίνα μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και των Ελλήνων εφοπλιστών.

Πιο συγκεκριμένα από την εν λόγω πτήση έφτασαν στη χώρα μας 1,7 εκατομμύρια μάσκες ενώ με σειρά πτήσεων που αναμένονται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στην πατρίδα μας πάνω από 13 εκατομμύρια απλές χειρουργικές μάσκες και μέτρα ατομικής προστασίας, όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα μεταφορά υγειονομικού υλικού από την Ελλάδα και πρέπει να σημειώσουμε ότι η αγορά και η μεταφορά υλικού αυτό το διάστημα είναι πολύ δύσκολη διαδικασία αφού όλες οι χώρες του κόσμου προσπαθούν να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό και υπάρχει τεράστια ζήτηση. Γίνεται μια πραγματική μάχη στις αγορές του εξωτερικού. Η χώρα μας με συντονισμένες προσπάθειες έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες υλικού ενισχύοντας την προσπάθεια αλλά και το σύστημα υγείας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες τρεις πτήσεις που έχουν μισθωθεί από τους δωρητές και μεταφέρουν υγειονομικό υλικό. Το κόστος προμήθειας αλλά και της μεταφοράς υλικού στην Ελλάδα καλύπτεται κυρίως από δωρεές ιδρυμάτων και εταιρειών. Υπενθυμίζω ότι έχουν προηγηθεί η δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, η προμήθεια πέντε τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και πτήση της China η οποία μετέφερε προ ημερών στην Ελλάδα από την Κίνα, ως δωρεά, ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες μάσκες αλλά και υγειονομικό υλικό.

Στο πλαίσιο των προσφορών για την ενίσχυση του ΕΣΥ ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών αποφάσισε να διαθέσει μια από τις πέντε νοσηλευτικές μονάδες στην Αττική και την ακρίβεια το Ιατρικό Περιστερίου στο Υπουργείο Υγείας. Αυτή η προσφορά έχει ως στόχο να συμβάλει στην αποδέσμευση κλινών από περιστατικά μη σχετιζόμενα με τον Covid-19 από τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ».

Πηγή: newsbeast.gr