Πανικός επικρατεί στην Κίνα λόγω του κορονοϊού. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με ασθενείς ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν πως έχει πεθάνει μόνο ένα άτομο.

Το κινεζικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών επεσήμανε την Τρίτη (27/12) ότι χθες Δευτέρα υπέκυψε ένας ασθενής εξαιτίας της COVID-19, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 5.242 νεκρούς από την εκδήλωσή της στα τέλη του 2019 στο γιγαντιαίο κράτος 1,41 δισ. κατοίκων.

Στις αρχές του μήνα, η πολιτική «zero COVID» -εξάλειψης της ασθένειας-, που εφαρμοζόταν από τις αρχές του 2020 έλαβε απότομα τέλος, εν μέσω διεθνών πιέσεων και των μεγαλύτερων διαδηλώσεων στην Κίνα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2012. Η αναστροφή αυτή σημαίνει πως ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ανεξέλεγκτος στη χώρα.

Ο θάνατος ο οποίος ανακοινώθηκε σήμερα είναι ο πρώτος έπειτα από επτά ημέρες, γεγονός που επιτείνει τις αμφιβολίες ειδικών και πολιτών για την αξιοπιστία των δημόσιων δεδομένων. Τα στοιχεία που ανακοινώνονται από την Εθνική Επιτροπή Υγείας (το υπουργείο Υγείας), όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν έχουν καμία σχέση με την εμπειρία κρατών με πολύ μικρότερους πληθυσμούς αφού αποφάσισαν να ξανανοίξουν τις οικονομίες τους.

Γεμάτα τα νοσοκομεία

Δωμάτιο νοσοκομείου

Οι γιατροί λένε ότι νοσοκομεία ξεχειλίζουν, νοσηλεύουν πενταπλάσιους ως εξαπλάσιους ασθενείς από το φυσιολογικό, κυρίως ηλικιωμένους. Ξένοι ειδικοί εκτιμούν πως καταγράφονται εκατομμύρια μολύνσεις από τον ιό σε ημερήσια βάση και προεξοφλούν πως οι θάνατοι θα φθάσουν, αν δεν ξεπεράσουν, το εκατομμύριο μέσα στο 2023. Μολαταύτα, οι αρχές μοιάζουν αποφασισμένες να άρουν όλα τα μέτρα, θορυβημένες από την απόγνωση των πολιτών εξαιτίας σχεδόν τριών χρόνων αλλεπάλληλων lockdowns.

Προχωρώντας σε ακόμη μια μείζονα κίνηση προς την άρση των συνοριακών περιορισμών, που πανηγυρίστηκε από τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα, το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες βράδυ πως δεν θα ζητεί πλέον από τους ταξιδιώτες να τίθενται σε καραντίνα μετά την άφιξή τους από την 8η Ιανουαρίου.

Πηγή: newsbeast.gr