Τον πατέρα του, Στάνλεϊ Τζόνσον, πρότεινε για το χρίσμα του ιππότη ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στο σχετικό κατάλογο με τα πρόσωπα που θέλει να τιμήσει ως απερχόμενος ηγέτης, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times. Το δημοσίευμα έχει προκαλέσει κατηγορίες για ευνοιοκρατία.

Όλοι οι βρετανοί ηγέτες που αποχωρούν, έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν ένα κατάλογο «τιμών επί τη αποχωρήσει» τους για την απονομή τίτλων ιππότη, αλλά και άλλους τίτλους. Ο τίτλος του ιππότη ή της «ντέιμ» αυξάνει το δημόσιο προφίλ ενός προσώπου, το οποίο προσφωνείται έπειτα ως «Σερ» ή «Ντέιμ».

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει την εξουσία να μπλοκάρει τέτοιες υποψηφιότητες για τίτλους τιμής. Η υπουργός Επιστημών του, η Μισέλ Ντόνελαν, δήλωσε πως υπάρχουν «σημαντικότερα πράγματα», όταν ερωτήθηκε αν θα υπάρχει πρόβλημα με το να δοθεί ο τίτλος του ιππότη στον πατέρα του Τζόνσον. «Προφανώς αποτελεί προνόμιο του πρώην πρωθυπουργού να μπορεί να κάνει διορισμούς τέτοιου τύπου, όμως θα δούμε αν αυτή η ιστορία είναι αληθινή ή όχι», δήλωσε στο ραδιοσταθμό LBC.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και όπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής της πολιτικής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών σε θέματα υγείας Γουές Στρίτινγκ δήλωσε στο BBC: «Πιστεύω πως (ο κατάλογος των τιμών επί τη αποχωρήσει του) δείχνει ένα μοντέλο συμπεριφοράς του Μπόρις Τζόνσον γύρω από την ευνοιοκρατία».

Από πλευράς τους, οι Times αναφέρουν πως ο Τζόνσον πρότεινε 100 ονόματα για να τιμηθούν. Οι προκάτοχοί του, Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον, είχαν προτείνει σχεδόν 60 καθένας. Η εφημερίδα δε διευκρίνισε σε αναγνώριση ποιας υπηρεσίας προτάθηκε να τιμηθεί ο Στάνλεϊ Τζόνσον. Ο πατέρας του Τζόνσον είναι πρώην ευρωβουλευτής, συγγραφέας και τηλεοπτική προσωπικότητα, ενώ πέρυσι απέκτησε γαλλική υπηκοότητα.

Ως πρωθυπουργός, ο Τζόνσον έβαλε τον αδελφό του, τον Τζο Τζόνσον, στη Βουλή των Λόρδων, την άνω βουλή του κοινοβουλίου, όπου έχει ισόβια έδρα.

Μέχρι στιγμής, ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή: newsbeast.gr