Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως το μπλοκ ανησυχεί ότι η κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαχυθεί σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, της Γεωργίας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Ανησυχούμε για το τι μπορεί να συμβεί στην περιοχή» είπε ο Μπορέλ μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. «Φοβόμαστε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει στην Ουκρανία και η ρωσική επιρροή μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί στις γειτονικές χώρες». Πρόσθεσε ότι η Πολωνία προσφέρθηκε να λειτουργήσει ως υλικοτεχνικός κόμβος για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.

Παράλληλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην αποδέσμευση 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή».

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων σε μία χώρα που δέχεται επίθεση, ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ,λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ.

Με τα 450 εκατ. ευρώ από την ΕΕ θα αγοραστούν όπλα και θα παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. Επιπλέον, οι «27» συμφώνησαν στην αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια καυσίμων στην Ουκρανία.

Πηγή: newsbeast.gr