Ο γιος του Ζαΐχ Μπολσονάρου, Φλάβιο, ανέφερε ότι ο πατέρας του δεν έχει καμία σχέση με τις πρόσφατες αναταραχές στη Βραζιλία, όπου υποστηρικτές του κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια και ζητούσαν πραξικόπημα, ώστε ο στρατός να ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα ψευδές αφήγημα, σαν να είχε ο Μπολσονάρου οποιαδήποτε σχέση με αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά ο Φλάβιο σε ομιλία του στη Γερουσία. «Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τηρεί σιγή, γλείφει τις πληγές του, είναι ουσιαστικά απομονωμένος», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος εισήχθη τη Δευτέρα σε νοσοκομείο της Φλόριντας, όπου έφτασε στα τέλη του 2022, 48 ώρες προτού να λήξει η θητεία του. Σήμερα είπε στο CNN Brasil ότι μπορεί να τερματίσει νωρίτερα το ταξίδι του στις ΗΠΑ λόγω των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και να επιστρέψει στη Βραζιλία πριν από τα τέλη του μήνα.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Βραζιλίας έχει ξεκινήσει τις ανακρίσεις περίπου 1.000 διαδηλωτών που κρατούνται σε ένα υπερπλήρες γυμναστήριο της πρωτεύουσας αφού ο όχλος λεηλάτησε δημόσια κτίρια την Κυριακή. Οι περισσότεροι υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου συνελήφθησαν την Δευτέρα, όταν ο στρατός διέλυσε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Μπραζίλια απ’ όπου είχαν ξεκινήσει οι διαδηλωτές προτού να εισβάλουν στα κυβερνητικά κτίρια. Οι διαδηλωτές σε έναν καταυλισμό έξω από την έδρα του στρατού ζητούσαν να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα για να ανατραπούν τα αποτελέσματα των εκλογών του Οκτωβρίου και η εκλογή του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην προεδρία, αφού ο Μπολσονάρου άφηνε αβάσιμα να εννοηθεί ότι διαπράχθηκε νοθεία σε βάρος του.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάντρ ντε Μοράες, που έχει αναλάβει τις έρευνες για τις «αντιδημοκρατικές» διαμαρτυρίες, είπε σήμερα ότι θα πολεμήσει τους «τρομοκράτες» στην Μπραζίλια. «Η δημοκρατία θα επικρατήσει και οι βραζιλιάνικοι θεσμοί δεν θα λυγίσουν», είπε ο Μοράες κατά την ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Ήδη πάντως διαφαίνεται ότι η ποινική έρευνα θα αποτελέσει πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Οι περίπου 1.000 κρατούμενοι στο γυμνάσιο κοιμούνται στο πάτωμα, κάποιοι τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες και διαμαρτυρήθηκαν σε έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters ότι κρατούνται «επ’ αόριστον» και δεν τρέφονται καλά. Τραγουδούσαν και τραβούσαν φωτογραφίες με τα κινητά τους, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: newsbeast.gr