Η Ουκρανία δεν θα επωφεληθεί από προνομιακή μεταχείριση για τη διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, παρά τη ρωσική εισβολή στη χώρα αυτή.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν σκοπεύει να κάνει “ευκολότερη” την ένταξη του Κιέβου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Μπάιντεν απάντησε “όχι”, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία θα πρέπει «να πληροί όλα τα κριτήρια, όπως όλες οι άλλες χώρες. Συνεπώς δεν θα το κάνουμε αυτό εύκολο».

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε επίσης “εντελώς ανεύθυνη” την ανάπτυξη των πρώτων ρωσικών πυρηνικών κεφαλών στη Λευκορωσία.

Η ανάπτυξη αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Λευκορώσου ομολόγου του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος δάνεισε το έδαφος της χώρας του στη Ρωσία για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν διατυπώνονται ενόψει της προσεχούς ετήσιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η οποία θα διεξαχθεί στις 11-12 Ιουλίου.

Η Ουκρανία δεν θα προσκληθεί να ενταχθεί στη Συμμαχία κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής, διευκρίνισε ήδη την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, παρότι υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θα γίνει “μέλος του ΝΑΤΟ σε μια δεδομένη στιγμή”. Η πρόσκληση είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξης.

Η Συμμαχία επιθυμεί ωστόσο να πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής την πρώτη συνεδρίαση του νέου συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή: newsbeast.gr