Αθώος είναι και επίσημα ο πρώην πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις ο οποίος κατηγορήθηκε για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τη Δευτέρα (9/1) το δικαστήριο της Τσεχίας τον απάλλαξε των κατηγοριών για απάτη ενισχύοντας την υποψηφιότητα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, καθώς οι προβλέψεις τον κατατάσσουν ανάμεσα στα φαβορί.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει επιβολή ποινής φυλάκισης με αναστολή και προστίμου στον Μπάμπις βάσει των κατηγοριών για κατάχρηση ποσού 2 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή κέντρου ψυχαγωγίας και συνεδρίων κοντά στην πρωτεύουσα Πράγα.

Ο Μπάμπις, ο οποίος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Στην τελική του κατάθεση στο δικαστήριο την Παρασκευή (6/1) ο Μπάμπις είχε δηλώσει ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

«Ολόκληρη η υπόθεση είναι κατασκευασμένη, είναι πολιτικό ζήτημα, δεν παρουσιάσθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο», είχε πει στους δημοσιογράφους βγαίνοντας από το δικαστήριο όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με την υποστήριξη του κόμματός του ANO που έχει περάσει στην αντιπολίτευση, ο Αντρέι Μπάμπις επιδιώκει να είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών και να εκθρονίσει τον κατά καιρούς πολιτικό του σύμμαχο Μίλος Ζέμαν, η δεύτερη προεδρική θητεία του οποίου λήγει τον Μάρτιο.

Κανείς από τους προεδρικούς υποψήφιους δεν αναμένεται να κερδίσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο. Ο δεύτερος γύρος θα είναι μονομαχία ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους και θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου.

Πηγή: newsbeast.gr